brexit0923
Gazdaság

Megvan a Brexit-megállapodás?

MTI
Portfolio
Az Európai Tanács csütörtökön kezdődő kétnapos csúcstalálkozójának központi témája Nagy-Britannia uniós tagsága megszűnésének (Brexit) kérdése lesz, a kilépésről rendelkező új megállapodást a várhatóan éjszakába nyúló tárgyalások eredményének fényében a vezetők el is fogadhatják majd.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerdán Brüsszelben közölte:

a feleknek sikerült megegyezniük az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződés alapjairól.

Az EU-csúcs napirendi pontjai között szerepel még az EU következő, 2021-től érvényes költségvetéséről tervezett vita, megbeszélés Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről, valamint az éghajlatváltozás nemzetközi vonatkozásairól. A vezetők továbbá határozatot fogadhatnak el, amellyel kinevezik Christine Lagarde-ot az Európai Központi Bank elnökévé.

A Boris Johnson vezette új brit kormány e hónap elején új Brexit-megállapodási javaslatot terjesztett be az EU-nak. E tervezetről napok óta folyamatosan zajlanak a tárgyalások Brüsszelben. Az egész Brexit-folyamat legégetőbb kérdése, hogy Észak-Írország milyen vámjogi viszonyrendszerben maradjon az EU-val, hiszen a 499 kilométeres ír-északír határ lesz az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi vámhatára a Brexit után.    

A Brexit-megállapodás kapcsán három fontos kérdés merül fel, amelyekre bizonyára a következő napokban választ kapunk:

Milyen technikai megoldást javasol a brit kormány a mindeddig feloldhatatlannak látszó ír-északír probléma kezelésére?

Az Európai Unió miért változtatott korábbi merev álláspontján, miszerint a Theresa May miniszterelnökkel kitárgyalt megállapodáson nem hajlandó változtatni?

Az új megoldás elfogadható lesz-e Nagy-Britanniában, vagy ugyanaz a sors vár rá, mint a May-alkura? Vagyis sikerül-e az új megállapodás mögé parlamenti jóváhagyást szereznie Boris Johnsonnak?

"Szeretném hinni, hogy egy megállapodást épp most véglegesítenek, és hogy csütörtökön foglalkozhatunk vele Brüsszelben" - mondta a francia elnök a német kancellárral tartott sajtótájékoztatóján a dél-franciaországi Toulouse-ban a közös francia-német kormányülést követően. Emmanuel Macron szerint "pozitívak a visszhangok", s az európai vezetők reménye és szándéka az, hogy az európai csúcstalálkozón megszülessen a megállapodás.

"Egyre inkább úgy gondolom, hogy meglesz a megállapodás" - hangsúlyozta Angela Merkel. "Az utolsó sprinthez érünk" - tette hozzá.    

Frissítés: A kiszivárgott hírek szerint egyetlen vitás pont maradt a megállapodásban: az áfa. A britek ugyanis azt kérik, hogy az északír térség ne tartozzon az uniós áfa-rendszer hatálya alá. Hogy ez pontosan mekkora probléma, egyelőre nem tudni. A Politico úgy értékelte az információt, hogy a Brexit eddigi drámájához képest ez egy kisebb jelentőségű problémának látszik. Ugyanakkor reggel az északír unionista párt (amelynek szavazataira valószínűleg szüksége lesz a kormánynak) az áfa-kérdés miatt kétségének adott hangot, amire el is kezdett esni a font.

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
cimlap_olaj0916_2