GettyImages-894253106 (1)
Gazdaság

1992 óta nem növekedett ilyen lassan Kína

Portfolio
A kínai GDP 6%-kal nőtt a harmadik negyedévben - írja a Kínai Statisztikai Hivatal. Az elemzők enyhén erősebb növekedést jósoltak, de ők is lassulást vártak, 6,1%-ra becsülték a harmadik negyedév növekedését az előző negyedévi 6,2% után. Ez az adat három évtizede a leggyengébbnek számít. A kereskeskedelmi háború egyre jobban érezteti hatását és a közgazdászok további lassulást is várnak a világ legnagyobb fejlődő országánál.

A kínai GDP a harmadik negyedévben az előző évhez viszonyított értékhez képest 6%-kal nőtt, ami azt jelzi, hogy globális kereslet visszaesése az exporttermékeikre tovább érezteti a kínai gazdaságra gyakorolt hatását. A Reuters által megkérdezett elemzők és közgazdászok 6,1%-ra becsülték a kínai GDP növekedését. A második negyedéves adat 6,2% volt, így a mostani adat az előző adathoz képest 0,2 százalékpontos romlást jelent.

Ilyen gyenge adat régóta nem érkezett a világ második legnagyobb gazdaságából, a kínai GDP utoljára 1992-ben nőtt csak 6%-kal. A közgazdászok pesszimisták Kína kilátásaival kapcsolatban annak ellenére, hogy a negyedév végén már kedvezőbb havi jelentéseket is láthattunk. A kiskereskedelmi mutató 7,8%-kal nőtt az előző évhez képest és az ipari termelés még mindig 5,8%-kal nőttek előző évi adatokhoz képest, a kereskedelmi háború ellenére.

Elemzők úgy látják, hogy Kínában várhatóan a gazdasági aktivitás erősödni fog rövid távon, de hosszú távon a fiskális korlátok hátráltatni fogják az építőipari fellendülést.

A kínai GDP-adatról kötelességszerűen le kell írni, hogy sokkal inkább tekinthető a kínai politikai vezetés kommunikációs eszközeként, mintsem a valós gazdasági teljesítmény mérőszámaként. Éppen ezért a mostani adat is elsősorban úgy tekinthető, hogy annak a finom beismerése, hogy a kereskedelmi háború fékezi a kínai gazdaságot. 

Címlapkép: Zhang Peng/LightRocket via Getty Images

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
cimlap_olaj0916_2