lemairegetty
Gazdaság

Kína lehet a kereskedelmi háború igazi győztese

MTI
A globális pénzügyi vezetők egyetértenek abban, hogy a növekedés lelassult, de továbbra is reménykednek egy jövő évi szerény növekedésben, feltéve, ha nem súlyosbodnak a kereskedelmi és geopolitikai feszültségek. Ez derült ki a világ 19 legfejlettebb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő országcsoport (G20) pénzügyminisztereinek és jegybanki elnökeinek pénteki washingtoni tanácskozásán.

A találkozó előkészítése volt annak, hogy szombaton a 189 tagországból álló Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank politikatervező paneljeivel tanácskoznak. A két globális hitelintézet arra kérte pénteken a tagországait, hogy keressenek megoldást az egyre nagyobb kereskedelmi, klímavédelmi és egyéb nézeteltérésekre, mert szerintük az egyre nagyobb szakadék azzal fenyeget, hogy a mostaninál is nagyobb lesz a globális lassulás.    

Aszo Taro japán pénzügyminiszter, a G20-ak soros elnöke azt mondta: noha a jelenlegi feltételek nem optimálisak, még mindig derűlátóak abban a tekintetben, hogy a feltételek javulni fognak.

Széles egyetértés van abban, hogy a globális gazdasági növekedés folytatódik, de üteme gyenge marad

- mondta a tanácskozást követő sajtóértekezletén.    

A G20-csoport úgy ítéli meg, hogy a kereskedelmi háborúk és a geopolitikai feszültségek hatására a kockázatok nagyok, mégis arra számítanak, hogy jövőre újra erőre kap a növekedés.

Az IMF a mostani washingtoni tanácskozásokhoz időzített, naprakésszé tett előrejelzésében úgy számol, hogy a globális gazdaság idén csupán 3 százalékkal nő, ami a legkevesebb tíz év óta. Ennek oka, hogy a világ 90 százalékán az idén lefelé fordult a növekedés. De az IMF előrejelzése szerint jövőre a növekedés kicsit felgyorsul 3,4 százalékra, ami még mindig alatta van a 2018-ban elért 3,6 százalékos globális növekedésnek.    

A kereskedelmi feszültségek hatása már meglátszik az üzleti bizalmon és a befektetéseken

- állapította meg Krisztalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója a pénteki tanácskozás megnyitó beszédében.

Az IMF és a Világbank őszi tanácskozásain várhatóan főleg a kereskedelmi viták kerülnek terítékre. Ezeket a vitákat jórészt Donald Trump amerikai elnök azon politikája váltotta ki, miszerint csökkenteni kell az Egyesült Államok kereskedelmi mérlegének hiányát más országokkal szemben, és növelni kell az amerikai gyáripari állások számát. Ezeknek az erőfeszítéseknek mindeddig kevés hozadéka volt - állapította meg az AP hírügynökség.    

Az amerikai-kínai kereskedelmi háborúhoz jön még, hogy az amerikai kormányzat péntektől 10, illetve 25 százalékos büntetővámot vetett ki 7,5 milliárd dollár értékű európai termékre a WTO jóváhagyásával. Bruno Le Maire francia kereskedelmi miniszter erre reagálva azt mondta: súlyos következményei lesznek a büntetővámoknak, az EU kész megtorló intézkedéseket tenni. Le Maire most pénteken ehhez még hozzátette: az Európai Unió kész tárgyalni a büntetővámok elkerüléséről, de Trump elnök eddig nem sok hajlandóságot mutatott a tárgyalásra. A kínai-uniós kereskedelmi háborúról szólva úgy vélte, hogy ennek igazi győztese valószínűleg Kína lesz.

Címlapkép: Gyori Antoine/Corbis via Getty Images

SZG_9486
german manufacturing
GettyImages-505440596
DLAPE20190501316
csapatépítő_greenfield hr
digitalis jolet tokeprogram GettyImages-1048727098
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
german manufacturing