mexikói katonák
Gazdaság

Pillanatok alatt lángba borított egy komplett várost a drogkartell véres bosszúja

Portfolio
Megpróbálták a mexikói hatóságok letartóztatni El Chapo fiát, Ovidio Guzman Lopezt, akire állítólag véletlenül akadtak rá egy rutinőrjárat alatt. A Sinaloa kartell bosszúból pár óra alatt valóságos csatatérré változtatta Culiacan városát, a hatóságok pedig annak érdekében, hogy megóvják a település civil lakosságának életét, inkább elengedték a fiatal drogbárót.

A körülbelül 800 ezer fős lakosságot számláló Culiacan utcái szabályos csatatérré változtak csütörtökön, miután a mexikói hatóságok egy „rutinőrjárat” során felfedezték Ovidio Guzman Lopez rejtekhelyét. A 28 éves férfi Joaquin „El Chapo” (vagyis A Köpcös) Guzman fia, aki több társával együtt átvette a Sinaloa-drogkartell irányítását, miután apját 2016-ban az Egyesült Államokban bíróság elé állították, majd életfogytig börtönbe került.

Forrás: Twitter

Az ifjabb Guzmanra hivatalos források szerint a rendőrség és az idén felállított nemzeti gárda járőrei találtak rá, miután egy őrjárat során tűz alá kerültek egy épületből.

Arról eltérnek a híradások, hogy végül sikerült-e őrizetbe venni Ovidio Guzman Lopezt; bár kering egy állítólagos bűnügyi nyilvántartási fotó a kartellvezérről az interneten, egyes források szerint a hatóságok a heves tűzharc alatt visszavonulót fújtak és nem tudták kézre keríteni a bűnözőt.

sin5
Forrás: Youtube / CNN

Annyi biztos, hogy a tűzharc teljes Culiacant megbénította: a hatóságok az otthonaikba parancsolták a lakosságot, az utcákat pedig lángoló autók és holttestek borították, az éter pergőtűztől visszhangzott.

A Sinaloa kartell nagyon komoly fegyverarzenált vonultatott fel a hatóságok ellen: még egy M2-es nehézgéppuskával felszerelt teherautót is bevetettek a harcban, de kering egy videó a neten egy (vélhetően M72-es) tankelhárító fegyverrel és egy nehéz mesterlövészpuskával felszerelt kartell-tagról is. Ezek mind specializált, elsősorban harctéri alkalmazásra való fegyverek, melyekhez még a legszabadosabb fegyvertartási szabályokkal rendelkező országokban sem férhetnek hozzá civilek.

Hivatalos adatok még nincsenek arról, hányan sérültek vagy haltak meg az összecsapásokban, az interneten keringő videók alapján vélhetően több tucat áldozata lehet a várost lángba borító összetűzéseknek. 

A káoszt még fokozta egyébként az is, hogy a kartelltagok szándékosan kezdtek el gyújtogatni Culiacan különböző részein teherautókat, személygépjárműveket. Szinte már csak hab a tortán, hogy a fejetlenséget kihasználva a Culiacan de Aguaruto börtönben is zendülés tört ki és több tucat rab elszökött.

sin6
Fotó: CNN / Youtube

Miután a hatóságok letettek Ovidio Guzmanról, a tűzharc állítólag alább hagyott, viszont a város számos munkáltatója arra kérte az alkalmazottait, hogy inkább ne menjenek másnap dolgozni. A várost katonák és katonai járművek tucatjai lepték el, az nem világos egyelőre, hogy az erősítés megérkeztével tervezik-e folytatni a kartell elleni offenzívát. A bűnszervezet jól felszerelt fegyveresei láthatóan nagyon nagy számban jelen vannak Culiacanban, teherautószám hordták a milíciát a "csataterekre" az általuk irányított negyedekben pedig a nyílt utcán, pickupokkal járőröznek.

sinaloa4
Forrás: El Pais / Youtube

A Sinaloa-kartell elleni hatósági fellépést emberi, stratégiai és PR-szempontból is teljes kudarcként értékelik az elemzők. Sokan Mexikó új elnökének, Andrés Manuel López Obradornak személyes felelősségét firtatják, aki az országot behálózó drogkartell-probléma békés megoldását hirdette, erre vonatkozóan viszont a kritikusok szerint semmilyen stratégiát nem állított fel.

Fontos azt is megjegyezni, hogy az idén májusban létrejött mexikói nemzeti gárda első komolyabb erőpróbája volt a culiacani összecsapás; nem küld az új alakulat hatékonyságáról túl sok pozitív jelet, hogy visszavonulót fújtak egy drogkartell embereivel szemben.

Egyéb források: BBC, Deutsche Welle.

A címlapkép illusztráció, még 2015-ben készült a mexikói hadsereg katonáiról. Forrás: Shutterstock

csapatépítő_greenfield hr
digitalis jolet tokeprogram GettyImages-1048727098
Frankfurti tőzsde
shutterstock_239067772
kutatas fejlesztesi tamogatas hatasa GettyImages-1124557272
idős_nyugdíj_shutter
trump kim
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
csapatépítő_greenfield hr