japan01
Gazdaság

Borzasztó exportszámok jöttek Ázsiából

MTI
Szeptemberben zsinórban már a harmadik hónapban zárt veszteséggel Japán kereskedelmi mérlege, ami alapvetően arra vezethető vissza, hogy a kereskedelmi feszültségek hatására jelentősen visszaesett a Kínába, Dél-Koreába és más ázsiai országokba irányuló export.

A japán pénzügyminisztérium hétfőn közzétett előzetes adatai szerint az export értéke éves összevetésben 5,2 százalékkal csökkent. Elemzők jobb adatra, 4,0 százalékos csökkenésre számítottak az augusztusi 8,2 százalékos visszaesés után. Az import értéke 1,5 százalékkal mérséklődött, jelezve, hogy a belső kereslet is lanyha. Elemzők rosszabb adatot, 2,8 százalékos csökkenést vártak az augusztusi 11,9 százalékos visszaesés után.

A kereskedelmi mérleg hiánya 123 milliárd jenre (1,13 milliárd dollár) rúgott, ami ugyan kevesebb az előző havi 144 milliárd jenes deficitnél, de több mint duplája az elemzők által várt 54 milliárd jennek.

Az Ázsiába irányuló export 7,8 százalékkal csökkent szeptemberben, ezen belül a Kínába irányuló kivitel 6,7 százalékkal esett vissza, Dél-Korea esetében pedig 15,9 százalékos csökkenést mértek.

A Japánba irányuló kínai import is csökkent, 1,0 százalékkal, így Japán 441 milliárd jenes deficitet könyvelhetett el a kínai relációban. A japán kivitel több mint felét veszi fel az ázsiai kontinens.

A politikailag is kényes amerikai viszonylatban az export 7,9 százalékkal, az import pedig 11,6 százalékkal csökkent, így a kereskedelmi mérleg 564,1 milliárd jenes többlettel zárt Japán javára. A többlet éves összehasonlításban 3,5 csökkent szeptemberben.

A deficites kereskedelmi mérleg fokozza a nyomást a japán jegybank kormányzótanácsán, hogy jövő heti ülésén lazítsa tovább monetáris politikáját a külső kockázatok kiéleződése és a kereslet lassulása miatt. Az ádáz amerikai-kínai kereskedelmi háború és a kínai gazdaság növekedésének lassulása fokozta egy globális recesszió kialakulásának veszélyét, ami beárnyékolja Japánnak, mint a világ harmadik legnagyobb gazdaságának kilátásait is.

csapatépítő_greenfield hr
digitalis jolet tokeprogram GettyImages-1048727098
Frankfurti tőzsde
shutterstock_239067772
kutatas fejlesztesi tamogatas hatasa GettyImages-1124557272
idős_nyugdíj_shutter
trump kim
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
csapatépítő_greenfield hr