ml_191017_0010
Gazdaság

Így látják a jövőt a magyar iparfejlesztés ászai

Portfolio
Rekordmagas érdeklődés mellett zajlott múlt héten a Portfolio és a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE) idei Ipar 4.0 konferenciája, mely során Magyarország legfejlettebb üzemeinek vezetői első kézből ismertették az általuk használt, negyedik ipari forradalomhoz köthető vívmányokat és megosztották a közönsséggel azt is, hogy melyek a sikeres fejlesztések kulcstényezői.
Az Ipar 4.0 legfontosabb vívmányairól szó lesz a Portfolio és a MAGE következő közös konferenciáján, a Járműipar 2020-on is. Regisztráljon Ön is!

Az esemény nyitóelőadása során Kocsis Zsolt, az Ernst & Young Associate Partnere osztott meg hasznos tippeket arra vonatkozóan, hogy tudnak a vállalatok adókedvezményt igénybe venni, ha innovációra adják a fejüket. Sok vállalat egyébként adózási szempontból anélkül végez K+F tevékenységet, hogy tudna róla – tette hozzá a szakember.

ml_191017_0005
Kocsis Zsolt, az Ernst & Young Tanácsadó Kft. partnere. Fotó: Mudra László

Kováts-Megyesi Balázs, a Plant Design Kft. tulajdonos-ügyvezető igazgatója egy saját fejlesztésű üzemi modellező rendszert mutatott be, amely drónokat használva komplett ipari parkokat tud 3D-ben digitalizálni, sőt, az elkészült modell komplett munkafolyamatok virtuális szimulációjára is képes.

ml_191017_0007
Kováts-Megyesi Balázs, tulajdonos-, ügyvezető igazgató, Plant Design Kft. Fotó: Mudra László

A nyitóelőadásokat követő panelbeszélgetés során, melyet Kilián Csaba, a MAGE ügyvezető főtitkára moderált, autóipari vezetők beszélgettek a magyar ipar jelenlegi kihívásairól és jövőjéről. Thierry László, az ElringKlinger Hungary ügyvezető igazgatója, Uwe Mang, a Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója, Győri Imre, a Magyarmet Finomöntöde Kft. ügyvezetője, Marc Eckstein, a thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. ügyvezetője elmondták, hogy az autóipar jelenleg lassulást tapasztal, viszont az új technológiák adaptációjában és az oktatás fejlesztésében kiutat látnak. Szó esett a gyors bérnövekedésről is: a szakemberek többnyire egyetértettek abban, hogy szükséges a fizetéseket növelni, viszont sok esetben a hatékonyság növelése érdekében szükség egyéb intézkedéseket is tenni, mint a mozgóbér-rendszer bevezetése, a technológia javítása vagy a külföldi exportcélok meghatározása.

ml_191017_0010
Balról: Thierry László, ElringKlinger, Uwe Mang, Starters E-Components Generators Automotive Hungary, Győri Imre, Magyarmet Finomöntöde, Marc Eckstein, thyssenkrupp, Kilián Csaba, MAGE. Fotó: Mudra László

Lendvai Mihály, a Nestlé fejlesztési vezetője a büki állateledel gyáruk automatizációs projektjeit ismertette, illetve beszélt az üzemnél zajló papírmentesítési folyamatokról, valamint a tréninghez használt virtuális gyár folyamatairól is.

Lendvai Mihály Nestlé
Lendvai Mihály / Fotó: Mudra László

Túrmezei Zoltán, az Aventics Hungary Kft. stratégiai beszerzési vezetője és Tián Csaba, a Karsai Alba Kft. ügyvezető igazgatója fontos információkat osztott meg arra vonatkozóan, hogy érdemes beszállítót választani, ha az Ipar 4.0-fejlesztésekhez kapcsolódóan beszállítókat keresünk és szó esett a kkv-k digitalizációjáról is.

Túrmezei Zoltán Tián Csaba
Túrmezei Zoltán és Tián Csaba / Fotó: Mudra László

Pálmai Attila, a BPW Hungária létesítményfenntartási vezetője az energiahatékonyság növeléséről osztott meg hasznos tippeket: erősen digitalizált, automatizált és több energiaforrásból táplálkozó megoldásával képes volt egy 200-250 ezer futóművet legyártó üzem energiafelhasználását szinten tartani folyamatos kapacitásnövekedés mellett.

PálmaiAttila
Pálmai Attila / Fotó: Mudra László

Nyírő Ferenc, az S&T Consulting ipari digitalizációs üzletágának vezetője egyes digitális projektek elvárt megtérüléséről beszélt a befektetett erőforrásokhoz viszonyítva: szó esett a kiterjesztett valóság, a gépi adatgyűjtés, a termékadat-kezelés, a folyamatmenedzsment és az értéáram-optimalizáló eszközökről is.

NyirőFerenc
Nyírő Ferenc / Fotó: Mudra László

A második panelbeszélgetésben Csehi Tibor, a Rába Nyrt. beruházási és karbantartási menedzsere, Godány Tamás, az ipari méréstechnikában utazó Carl Zeiss Industrielle Messtechnik cégvezetője, Járvás Tamás, a Robert Bosch Power Tool műszaki és üzemeltetési igazgatója és Roy von der Locht, a H4 Customized Software Zrt. vezérigazgatója beszéltek az ipari digitalizációról, a beszélgetést Riba Gábor, a PwC tanácsadója moderálta. A szakemberek elmondták, hogy a digitalizációval akár 90% feletti időmegtakarítást lehet elérni, de az igazi automatizáció ott kezdődik, amikor maga a gép hoz döntéseket az ember helyett. A szakemberek úgy vélik, a legnagyobb vívmányok a jövőben az önmagukat fejlesztő algoritmusok, a moduláris megoldások és az adatpoolok lesznek, de az 5G is jelentős áttörést jelent majd.

Ipar 4.0 panel
Balról: Roy von der Locht (H4 Customized Software Zrt.), Járvás Tamás (Robert Bosch Power Tool), Godány Tamás (Carl Zeiss Industrielle Messtechnik), Csehi Tibor (Rába Nyrt.), Riba Gábor (PwC). Fotó: Mudra László

Lepsényi István, a Valor Hungariae Zrt vezérigazgatója a magyar kkv-knak osztott meg tanácsokat arról, hogy fordulhatnak segítséghez, ha innoválni szeretnének és elárulta azt is, hogy hazánkban fele annyi szabadalmat adnak be évente, mint Németországban (ami egy lényegesen nagyobb gazdaság), de nagyon kevés találmány jut el értékesítésig.

ml_191017_0051
Lepsényi István, Valor Hungariae. Fotó: Mudra László

Tóth Gyula, az Asseco Central Europe szenior csoportvezetője a Twin Factory modell működéséről beszélt, melynek segítségével a magyar vállalatok egy komplett üzemet le tudnak modellezni digitálisan és a kiterjesztett valóság segítségével a dolgozók is ki tudják venni a részüket a szimulációból.

ml_191017_0052
Tóth Gyula, Asseco. Fotó: Mudra László

Az előadásokat követő panelbeszélgetésben a kkv-k szemszögéből került sor az Ipar 4.0-ás megoldások gyakorlati használatának megbeszélésére. A beszélgetést Koleszár Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezető IKT tanácsadója moderálta és részt vett benne még Rácz Erika, a Julius-Globe Kft. minőségügyi vezetője, Hennel Tamás, az ARH Informatikai Zrt. regionális igazgatója és Tóth Péter, a Mobile Solutions Kft. kereskedelmi vezetője is. A szakemberek elmondták: a kkv-szektorban is fontos kérdés az innováció, de sokan nem mernek belevágni, mind anyagi, mind emberi, mind pedig a megfelelő technológia hiánya miatti okokból. Többen megjegyezték, hogy a pályázatok sem mindig jelentenek megoldást, helyette a személyre szabott technológiák terjedése hozhat változást.

ml_191017_0057
Balról: Tóth Péter (Mobile Solutions), Hennel Tamás (ARH), Rácz Erika (Julius Globe), Koleszár Péter (MKIK). Fotó: Mudra László

A konferenciához kapcsolódó tudósításokat, interjúkat itt olvashatja el:

Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Tesco