GettyImages-482460361
Gazdaság

Lagarde: Amerika elveszítheti világ vezetőjének szerepét

Portfolio
Fenn áll a veszélye annak, hogy az Egyesült Államok elveszítse a világvezető szerepét - nyilatkozta Christine Lagarde egy CBS interjúban. Lagarde tart ettől, mert véleménye szerint ez egy borzalmas fejlemény lenne. Ezen kívül az EKB új elnöke kitért a kereskedelmi háborúra is, és óva intette Trumpot a Fed kritizálásától is.

Christine Lagarde a Nemzetközi Valutaalap (IMF) leköszönő elnöke, és az Európai Központi Bank (EKB) nem rég jóváhagyott elnöke arról beszélt egy CBS interjúban, hogy az USA elveszítheti a globális vezető szerepét a kereskedelmi háború kapcsán, aminek szörnyű következményei lehetnének.

Emellett óva intette Donald Trumpot attól, hogy a Federal Reserve-t sürgesse a kamatok további csökkentésére, mert az váratlan inflációt tud eredményezni. Lagarde szerint, amikor a munkanélküliség 3,7%-os, nem feltétlen ideális tovább csökkenteni a kamatokat. A kamatemelés kockázata, hogy az árak emelkedni fognak.

Ezen felül, szerinte Trumpnak meggondoltabban kéne használni a Twittert, mert a piac stabilitása függ a nyilatkozataitól. Megfontoltabbnak kellene lennie, jobban átgondolni a kérdéseket és csendben kialakítani a racionális döntést.

Lagarde arra biztatta a politikai döntéshozókat, hogy találjanak megoldást az USA-Kína kereskedelmi háborúra, ami szerinte komolyan fenyegeti a világgazdaság növekedését.

Ha Kínának és az USA-nak sikerült a világgazdaság növekedését több mint 1 százalékponttal csökkentenie, az számottevően kevesebb befektetést, állást eredményez, magasabb munkanélküliséget és lassuló növekedést.

Az IMF előző héten tartotta az éves őszi találkozóját, ahol többen is hangsúlyozták, hogy a világgazdaságra legnagyobb kockázatot a kereskedelmi bizonytalanságok jelentik. A Brexitnek is komoly hatása van a globális gazdaságra, amit Lagarde is megjegyzett az interjújában, mint aggodalomra adó jelet.

Az IMF leköszönő elnöke szerint a világgazdaság liberalizálása az elmúlt évtizedekben pozitívan hatott a növekedésünkre. A fejlődő országokban most elindult protekcionista folyamatok viszont az eddig elért eredményeket építik le.

Lagarde úgy látja, hogy a nemzetközi kereskedelem, a kapcsolatok, az emberek és a tőke szabad mozgása százmilliókat emelt ki a szegénységből. Most, néhány ember a fejlődő országokban azt mondhatná, hogy "Huh. Miért érdekel ez engem?"

A most kialakult protekcionizmust mi sem szimbolizálja jobban, mint az országok által egyre gyakrabban használt kereskedelmi falak (vámok) és az USA esetében akár a fal fizikai megtestesülése.

Mit csinálnak a falak a járványok ellen? Mit csinálnak a falak a terrorizmus ellen? Mit csinálnak a falak a klímaváltozás és a környezet pusztulása ellen? Ezek nem válaszok globális kérdésekre és ügyekre, amik összekötnek minket, ha szeretjük ezt, ha nem.

– mondta Lagarde.

Címlapkép: Marc Bryan-Brown/WireImageÍ

GettyImages-505440596
Veszélyben a K&H ügyfelei: itt a csalók új módszere
DLAPE20190501316
csapatépítő_greenfield hr
digitalis jolet tokeprogram GettyImages-1048727098
Frankfurti tőzsde
shutterstock_239067772
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-505440596