bombardier75002
Gazdaság

Nagyon veszik most a magángépeket, de ez nem tart már soká

Portfolio
Beindultak a magángép-vásárlások, idén és jövőre is növekedhetnek az eladások a Honeywell legfrissebb felmérése szerint. Azonban még mindig csak a fele a volumen a 2008-as válságot megelőző csúcshoz képest és valószínűleg nem sokáig tart a lendület, ugyanis a Brexit, a globális gazdasági lassulás és a geopolitikai kockázatok nagy bizonytalanságot jelentenek.

Felpörgött a magángépek kereslete, idén 9 százalékkal emelkedhetnek az eladások 690 darabra, jövőre pedig 740 darabot adhatnak el a világban, ami 7 százalékos növekedésnek felel meg a Honeywell becslései szerint.

Nagy az igény a gyorsabb, nagyobb hatótávolságú gépekre, valamint az innovációk, amelyek üzemanyag-hatékonyabb, tágasabb, csendesebb, technológiákkal jobban felszerelt gépeket eredményeznek, szintén az új magángépek vásárlására, a régi gépek lecserélésére ösztönzik a vállalatokat és a gazdagokat. Ezt most érzi a General Dynamic Gulfstream üzletága, a Bombardier és a Textron Cessna részlege is – írja a Bloomberg.

Amikor új modellek érkeznek, az általában lendületet ad az egész piacnak, most pont ez történik

– magyarázta a folyamatokat a Honeywell légiközlekedési részlegének marketingvezetője. A Bombardier nagyméretű, Global 7500-as modelljének leszállítása decemberben kezdődik és a Global 5500 és 6500, amelyek valójában régebbi gépek új hajtóművekkel és új pilótafülke-technológiákkal felszerelve, szintén hamarosan piacra kerülhet. A Gulfstream új dizájnt mutat be a héten, a svájci Pilatus Aircraft tavaly dobta piacra első gépét, a Cessna pedig ebben a hónapban kezdte meg eddigi legnagyobb gépe, a Longitude eladását.

bombardier7500
A Bombardier Global 7500 gépe, forrás: Christinne Muschi/Bloomberg via Getty Images

Ez a lendület azonban nem biztos, hogy sokáig kitart, az amerikai-kínai kereskedelmi háború, a Brexit és a globális gazdasági lassulás mind kockázatot jelentenek. A Honeywell felmérése szerint, amit a legnagyobb magánflották üzemeltetőinek megkérdezésével végeznek, 2021-ben már kismértékben csökkenhetnek a magángépek eladásai.

Az eladások közvetlenül a 2008-2009-es válság előtt voltak a csúcson, akkor volt, hogy egy évben 1300 magángépet szállítottak le a gyártók. Jelenleg most egy 20 milliárd dolláros üzletág, és bár azóta jönnek vissza az eladások, még mindig csak a fele a volumen. A válságban a vállalatok durva költségcsökkentésekbe kezdtek, aminek a flották is áldozatul estek, a cégek ugyanis inkább arra költötték a pénzüket, hogy részvényeket vásároljanak vissza, ahelyett, hogy megújítsák a flottájukat. 2017-ben volt egy egyszeri fellendülés az eladásokban, amikor egy újonnan bevezetett intézkedés adóelkerülési lehetőséget teremtett, ugyanis azonnal le lehetett írni a gép teljes költségét, ami fellendítette az eladásokat. Az értékesítési számokon még ne látszik semmi, viszont a gépek használatát már elkezdték visszafogni az amerikai és az európai tulajdonosok a légügyi hatóságok leszállási-és felszállási adatai alapján.

gulfstreamgetty
Gulfstream 400, forrás: Universal Images Group via Getty Images

A JetNet IQ elemzése szerint az erős amerikai dollár, a geopolitikai kockázatok és a gazdaság gyengélkedése miatt világszerte elkezdhetnek gyengélkedni a megrendelések, ami 2021-ben jelentkezhet az eladási számokban.

A Honeywell becslései szerint a következő évtizedben mintegy 7600 gépre lehet kereslet, aminek összértéke 248 milliárd dollár, ez valamivel pesszimistább, mint amit tavaly mondtak, akkor ugyanis 7700 darabos eladást becsültek 251 milliárd dollár értékben. A felméréséből kiderül, hogy a beszerzési tervek alapján a következő öt évben több régióban csökkenhetnek a vásárlások, Európában a Brexit körüli bizonytalanság, a Közel-Keleten pedig a politikai konfliktusok következtében.

Címlapkép: Christinne Muschi/Bloomberg via Getty Images

SZG_9486
german manufacturing
GettyImages-505440596
DLAPE20190501316
csapatépítő_greenfield hr
digitalis jolet tokeprogram GettyImages-1048727098
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
german manufacturing