GettyImages-515796394
Gazdaság

Nobel-díjas közgazdász: Trump miatt még három évig nem lesz recesszió

Portfolio
Ha Trump átvészeli a lemondatási eljárást (impeachment) és újraválasztják, akkor még egy ideig hozzájárulhat a piacok szárnyalásához - nyilatkozta Robert Shiller, Nobel-díjas közgazdász a CNBC műsorában. Shiller úgy véli, hogy a recesszió még jóval arrébb van, ami sok szempontból Trump ösztönző hatásának köszönhető. Ugyan lassulás tapasztalható, de az Egyesült Államokban még mindig magas a fogyasztás, így recesszióval riogatni még korai lenne.

Robert Shiller úgy véli, hogy a recesszió még jó pár évre van, ami nagyban köszönhető a Trump-hatásnak és a piac töretlen optimizmusának. A Yale Egyetem professzora szerint Donald Trump amerikai elnök olyan környezetet teremt a nyilatkozataival, személyével és a viselkedésével, ami tovább segíti az erős fogyasztói költekezéseket. Ez akár vissza is tarthatja a recessziót.

A fogyasztók kitartanak. Kérdezhetnénk, hogy vajon miért tartanak ki még mindig a ciklus ilyen kései szakaszában. Hisz ez a leghosszabb bővülési ciklus.

– teszi fel a kérdést maga Shiller is.

A Yale Egyetem professzora úgy látja, hogy az amerikaiak továbbra is a pénztárcájuk mélyére nyúlnak. A szakértő szerint ez összefüggésben van az emberek motivációt igénylő természetével. Ha egy megfelelő motivációs beszédet kapnak, akkor elhitetik magukkal, hogy igen is költhetnek, és a kumulált költés fenntartja az erős fogyasztást.

Viszont ez nagyban függ Trump személyétől, aki a luxus élet és a költekezés megtestesítője. Így maga az elnök személye is egyben a kockázata ezeknek a feltételezéseknek: ha lemondatják, akkor ez a nyugalmi időszak hamar eltűnhet.

Shiller szerint Trumpnak át kell vészelni először a lemondatási eljárást, annak érdekében, hogy az optimista előrejelzése helytálló legyen. Amennyiben viszont sikerül átvészelnie, akkor még egy ideig tovább tudja ösztönzi a piacokat.

A Trump-időszakban lehetünk, és én úgy látom, hogy Donald Trumpnak inspiráló hatása volt a piacokra – nem csak az adócsökkentéssel.

Az optimista hangneme ellenére Shiller megjegyzi, hogy nem minden rózsás a gazdaságban. A Shiller által megalkotott ciklikusan igazított részvényárra jutó nyereség  (CAPE) mutató még mindig aggodalomra ad indokot. 

Viszont Ő úgy látja, hogy még legalább három évig nem várható válság.

Shiller a medve-piaci CAPE mutató ellenére optimista, mert a várakozások erősek. Ha a gazdaság jól teljesít, amire Trump az egész "Make America Great Again" szlogenjét alapozta, akkor nagy esélye van arra, hogy újraválasszák. Akkor pedig a piacok optimizmusa tovább tarthat.

Címlapkép: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images 

csapatépítő_greenfield hr
digitalis jolet tokeprogram GettyImages-1048727098
Frankfurti tőzsde
shutterstock_239067772
kutatas fejlesztesi tamogatas hatasa GettyImages-1124557272
idős_nyugdíj_shutter
trump kim
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
csapatépítő_greenfield hr