europai unió magyarország zászló
Gazdaság

Ugrik a magyar államadósság, két nagy vitát is elbukott a kormány

Az Eurostat visszavonja a magyar statisztikai adatok minőségével kapcsolatban korábban megfogalmazott fenntartásait - közölte az uniós statisztikai hivatal hétfőn. Nem véletlenül tette ezt, ugyanis az MNB alapítványait és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség számait a kormányzati szektoron belül számolja el már Magyarország.

Fontos közleményt tett közzé hétfőn az Eurostat. A felülvizsgált 2018-as államadósság- és államháztartás adatokat hozta most nyilvánosságra uniós szinten, de ennél is fontosabb a tájékoztató vége, ahol az adatok minőségével kapcsolatos megjegyzéseit közli.

Ebből ugyanis kiderül, hogy az Eurostat visszavonja a magyar statisztikai adatok minőségével kapcsolatban korábban megfogalmazott fenntartásait, amit a Magyar Nemzeti Bank alapítványai és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség adataival kapcsolatban fogalmazott meg. 

Ennek oka pedig az, hogy a magyar hatóságok átsorolták ezeket az intézményeket a kormányzati szektorba.

A kormány és a magyar hatóságok eddig vitatták az Eurostat érvelését, miszerint ezek az egységek a kormányzati szektor részét képezik. Az MNB-alapítványok ügye már legalább 3 éve tart, az Eurostat szakértői 2016 októberében jelezték először, hogy a jegybank bizonyos tevékenységeit is vizsgálják, mivel az MNB azt a kormány nevében végezte.

Mit okoz az átsorolás?

Az átsorolás következményeivel is foglalkozik az Eurostat tájékoztatása. Ezek szerint 2015-ben 0,3 százalékponttal, 2016-ban 0,3 százalékponttal, 2017-ben 0,4 százalékponttal, 2018-ban 0,3 százalékponttal lett magasabb az adósságráta az átsorolás miatt.

A költségvetési hiányra nézve is negatív hatása volt a megállapodásnak: 2015-ben és 2016-ban 0,1 százalékponttal, 2017-ben 0,2 százalékponttal emelkedett a hiány.

A Pénzügyminisztérium nem reklámozta

"Folytatódó adósságcsökkentés, alacsony költségvetési hiány" címmel adott ki közleményt az Eurostat közlése kapcsán a Pénzügyminisztérium. Ennek a végén a tárca megemlíti, hogy 

fontos pozitív fejlemény, hogy az Eurostat a korábban megfogalmazott módszertani fenntartásait Magyarországra nézve visszavonta.

Azt a minisztérium nem részletezi már, hogy ezt azért lépte meg az Eurostat, mert újabb intézmények elszámolása került a körön belülre.

Még így is csökken az adósságráta

Az átsorolások negatív hatása ellenére az adósságráta csökkenő pályája nem változott, ami azt mutatja, hogy a robosztus gazdasági növekedés (az adósságrátában ez a nevező hatáson keresztül érvényesül a magasabb nominális GDP-ben) és a stabil költségvetés erős támaszt ad az adósságcsökkentő stratégiának.

Az is külön érdekes, hogy az átsorolások ellenére a 2018-as végleges adósságadat kisebb lett az áprilisban közöltnél: 70,8% helyett 70,2%.

Képek forrása: Balazs Mohai/Bloomberg via Getty Images; MTI/Czeglédi Zsolt

Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
condoleezza rice