mnb
Gazdaság

Változott a széljárás, mit lép az MNB?

Portfolio
Várhatóan változatlanul hagyja a monetáris kondíciókat a keddi kamatdöntő ülésén a Magyar Nemzeti Bank. A Portfolio által megkérdezett közgazdászok szerint még hússzú ideig alacsony maradhat a kamatszint az ellentmondó inflációs folyamatok ellenére, sőt, az is elképzelhető, hogy a jegybank következő lépése nem szigorítás, hanem lazítás lesz.

Változatlan szinten maradhatnak a kamatok az október 22-i kamatdöntő ülés alkalmával, amit a hazai inflációs folyamatok mellett a külső környezet is erősít – írja Kuti Ákos, a Danube Capital R&A Zrt. vezérigazgató-helyettese. Szeptemberben 2,8%-ra lassult az infláció az augusztusi 3,1%-os szintről éves alapon. Kuti kiemelte: az alacsonyabb inflációs nyomás mellett a nemzetközi fejlemények is kivárásra ösztönözhetik az MNB-t.

Az Európai Központi Bank további monetáris politikai lazításról döntött szeptemberi kamatdöntő ülése alkalmával, és az új jegybankelnök, Christine Lagarde is folytathatja a laza monetáris politikát. „Ezenkívül a Fed is a monetáris lazítás útjára lépett, 2019 júliusa után szeptemberben is csökkentette az irányadó kamatsávját. A piaci várakozások szerint októberben további kamatvágásról dönthet a Fed, annak ellenére, hogy a jegybank szeptemberben az idei évre változatlan kamatokat jelzett előre” – részletezi Kuti.

A Portfolio által megkérdezett elemzők úgy véli, hogy októberben szinten tartja a kamatokat az MNB. Jobbágy Sándor, a CIB Bank közgazdásza emlékeztetett, hogy az MNB a legutóbbi kamatdöntő ülését követően is hangsúlyozta, hogy alapesetben a negyedéves inflációs jelentésre alapozva hoz döntést a kamat- és egyéb (pl. likviditási) kondíciók megváltoztatásáról, amely legközelebb decemberben lesz. „Ettől való eltérés feltehetően csak rendkívüli események (pl. valamilyen váratlan külső sokk) esetén történne” – tette hozzá.

Az MNB a relatíve gyenge forint miatt sem aggódott a szeptemberi kamatdöntő ülés tanúsága szerint, kiemelve, hogy egyéb inflációs tényezők ellensúlyozták a gyengülés hatását, ami egyébként is kisebb szerepet játszik az inflációban és csak egy a sok más tényező mellett - fejtette ki Jobbágy. Az szeptemberi kamatdöntés óta ráadásul a forint árfolyama stabilizálódást mutatott a 330-335-ös euró/forint sávon belül.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője azonban felhívja a figyelmet arra, hogy habár a szeptemberi inflációs adat alapján az MNB egyelőre fellélegezhet, miután az infláció visszatért a cél alá, ez azonban a maginfláción kívüli tényezőknek köszönhető. Az alapfolyamatokat leíró mutató, a maginfláció továbbra is a célsáv teteje közelében található, így az inflációs nyomás nem tűnt el a gazdaságból – fejtette ki.

A belső árnyomás emelkedett: a maginfláció az augusztusi 3,7%-ról 3,9%-ra nőtt szeptemberben, valamint az MNB által kiemelten figyelt indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,2%-ról 3,4%-ra emelkedett. „Az idei és a jövő évben várakozásunk szerint a maginfláció rendre a teljes árszínvonal-romlás felett növekszik majd, melyhez elsősorban a gazdaságra jellemző bérnyomás járul hozzá” – mutatott rá Kuti Ákos.

A folyamatok kettőssége is megmaradt szeptemberben: a belső tényezők gyorsítják, a külsők lassítják az inflációt – írja Regős Gábor.

A forint gyengülése a jelek szerint tartós, erre azonban az MNB várhatóan továbbra sem reagál. Ennek megfelelően egyelőre nem számítunk a monetáris kondíciók változására a közeljövőben, bár azt a maginfláció és a forint árfolyam esetleg indokolhatná

– fejtette ki Regős, aki szerint kivárásra ösztönözheti az MNB-t, hogy az EKB az elmúlt időszakban monetáris lazítást hajtott végre.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza úgy látja, hogy a gazdaság számos területén már látszanak a lassulás jelei, de főként az iparban és az építőiparban.

A külső kockázatok nem csökkentek érdemben, vagyis a külső dezinflációs nyomás erősödése továbbra is jelen van - tette hozzá az elemző, aki szerint

a jegybank óvatos, adat-vezérelt üzemmódját ismételten hangsúlyozza majd az októberi sajtóközlemény.

Az ellentmondó inflációs folyamatok ellenére az elemzők megosztottak azzal kapcsolatban, hogy az MNB-nek lazítás vagy szigorítás lesz-e a következő döntése. Miközben korábban a döntő többség a szigorításra tippelt, mostanra egyre megosztottabbak a közgazdászok. Ebben komoly szerepet játszhat, hogy az MNB szeptemberi kamatdöntést követően galamb hangvételű közleményt tett közzé. Ebben hangsúlyozták, hogy a Monetáris Tanács megítélése szerint "a korábban még szimmetrikus inflációs kockázatok az elmúlt negyedévben aszimmetrikussá váltak. A lassuló európai konjunktúra hatásai miatt tovább erősödtek a lefelé mutató inflációs kockázatok. A globálisan meghatározó jegybankok lépései következtében lazábbá vált a külső monetáris politikai környezet". Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy meg fogják fontolni a lazítást az első adandó alkalommal. 

Virovácz Péter úgy véli, hogy a betéti kamat március előtti szintre történő visszavágása logikus lépés lenne. Szerinte a kötvényvásárlási program folytatása is szóba jöhet, ám ezúttal sterilizáció nélkül, vagyis igazi mennyiségi lazítást (QE) hajthat végre a jegybank. „Ez utóbbinak nagyobb a valószínűsége” – vélekedett Virovácz, aki idézte Nagy Márton, az MNB alelnökének legutóbbi szavait is, aki a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján a múlt héten arról beszélt, hogy a jegybank mérlege csupán a GDP 27 százalékát teszi ki, ami jelentős mozgásteret biztosít a monetáris hatóságnak a beavatkozásra.

(Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor)

Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Frankfurti tőzsde
forint200117
cimlap_arany0219
Sanna Marin Angela Merkel unios koltsegevetes nemetorszag finnorszag
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Tesco