GettyImages-1177537643
Gazdaság

Elhasztják a Brexitet! Csatát vesztett Johnson

MTI
Portfolio
Ma este 8 óra után két kulcsfontosságú szavazást is tartottak a brit alsóházban, ezek közül az egyiket megnyerte Boris Johnson, a másikat viszont elveszítette, ez pedig azt is jelenti, hogy az eredeti menetrendben szereplő október 31-én az Egyesült Királyság nem lép ki az Európai Unióból. A hírre a font gyengül, a tőzsdék pedig esnek.

Két fontos szavazást is tartottak ma este a brit alsóházban:

  • Az egyikben jóváhagyta kedd este a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás általános alapelveit, lehetővé téve, hogy az egyezményről szóló törvénytervezet a ratifikációs folyamat következő szakaszaiba lépjen. Az öt és fél órás vita után megtartott szavazáson a képviselők 329-299 arányban voksoltak a megállapodásra.
  • A másik szavazáson viszont leszavazta kedd este a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás ratifikációjára kidolgozott rendkívül feszes kormányzati menetrendet,ezen a szavazáson a képviselők 322 nem, 308 igen ellenében elutasították a kormány menetrendjét.

A szavazások után Boris Johnson bejelentette, hogy a kormány szünetelteti a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás parlamenti ratifikációs folyamatát, amíg az Európai Unió döntést nem hoz a Brexit halasztását indítványozó brit kormányzati kezdeményezésről. A mai szavazások végeredménye azt is jelenti, hogy nem lesz Brexit október 31-én.

A kedd esti két szavazás lényege az, hogy van olyan Brexit-megállapodás, amely mögött végre a brit alsóház többsége fel tudott sorakozni, de a ratifikáció extrém sebességére egyúttal nemet mondott, így október 31-én éjfélkor várhatóan nem történik meg a Brexit, ahogy azt Johnson ígérte. Helyette az EU állam-és kormányfői döntenek arról, hogy mennyi halasztást adjanak a briteknek, akik nevében Johson 3 hónapos halasztást kért. Mivel Johnson felfüggesztette a törvény tárgyalását, így a képviselők nem is tudják módosítókkal szétbombázni azt. A kedd esti folyamatok egyúttal várhatóan az előrehozott választások felé vezetnek, amelyek elvileg karácsony előtt is megtarthatók lennének, igaz ahhoz, hogy tényleg ki is írják azokat, a képviselők kétharmadának támogatása szükséges.
Elviekben megállapodás nélküli, rendezetlen kilépés is történhetne október 31-én, de jó eséllyel nem lesz, mert van a parlament által elfogadott megállapodás, és így az EU-nak nincs oka elutasítani a halasztási kérelmet. A legvalószínűbb kimenet a halasztás, új választás megtartása, és egy Johnson párti parlamenttel a rendezett Brexit végrehajtása. Kis esély arra is van, hogy az ellentábor egy új Brexit-népszavazásig eljuttatja a folyamatot, de nem ez a fő forgatókönyv.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke közben bejelentette, hogy konzultációkat kezd az Egyesült Királyság kiválási határidejének 2020. január 31-ig történő esetleges halasztásáról a tagállamok vezetőivel - közölte az Európai Bizottság szóvivője kedden. Mina Andreeva arról számolt be a Twitteren, hogy tudomásul vették a döntéseket, és várják, hogy a londoni kormány tájékoztatást nyújtson következő lépéseiről.

A Brexittel kapcsolatos ma esti hírekre a tőzsdék is reagáltak, az amerikai tőzsdék lefordultak,

spsps

de esik a DAX határidős részvényindex is, amely néhány perc alatt közel 70 pontot esett.

daxs

Az angol font jelentősen gyengült a vezető devizákkal szemben.

gdpp

Címlapkép: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
zöld környezet levél