mnb jegybank hungary
Gazdaság

Itt a jegybank kamatdöntése!

Portfolio
A várakozásoknak megfelelően 0,9%-on tartotta irányadó kamatát mai ülésén a jegybank monetáris tanácsa. Az egynapos betéti és hitel kamatlábak sem változtak, eszerint a kamatfolyosó két széle továbbra is -0,05% és a 0,9%.

A döntés nem okozott meglepetést, a piaci elemzők egységesen arra számítottak, hogy az októberi ülés eseménytelen lesz. Ezt a várakozást erősítette, hogy az MNB szeptemberben, a negyedévente megjelenő  inflációs jelentés bázisán alaposan értékelhette a monetáris politika kilátásait, és akkor is kitartott a kondíciók változatlansága mellett. Mivel ezek az időpontok mindig hangsúlyosabbak az MNB számára, nagyon valószínűtlennek látszott, hogy egy hónappal később újragondolja a kamatpolitikát.

Az MNB szeptemberben látványosan nem aggódott a gyengülő forint miatt, sőt, azt sugallta, hogy a romló külső környezet sokkal nagyobb fékező hatással van az inflációra, mint amennyire devizaárfolyam változása emeli azt. Az azóta beérkező információk alapján megerősödhetett ebben a meggyőződésében, hiszen a vártnál alacsonyabb inflációs adat érkezett, a forint pedig kissé erősödött. A külső környezetről is inkább további romlást jelző adatok érkeztek, ami ugyanúgy növelte a jegybanki mozgásteret, mint az Európai Központi Bank lazító lépése.

Érdemes megjegyezni, hogy a jegybank tegnap tulajdonképpen már lazított egy keveset. A hétfői devizaswap-tenderek eredményét figyelembe véve ugyanis az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 50 milliárd forinttal, 2074 milliárd forintra emelkedett. Az MNB a jegybanki swapeszközt a megcélzott kiszorítási hatás elérése érdekében az autonóm likviditási hatások ellentételezésére használja, így elvileg önmagában a swapállomány változása monetáris politikai szempontból nem értelmezhető, ám szeptemberben a jegybank utalt rá, hogy a nagyobb kiszorított likviditás szándékai szerint lazító jellegűek lesz.

15 órakor jelenik meg a jegybank közleménye, amelyben a monetáris tanács várhatóan továbbra is az óvatosságát, illetve a laza monetáris kondíciók indokoltságát fogja hangsúlyozni. Az utalások között azt lehet érdemes keresgélni, hogy lazul-e tovább a monetáris politika hangvétele.

15 August 2019, Hessen, Frankfurt/Main: A trader looks at his monitors in the trading room of the stock exchange. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by Frank Rumpenhorst/picture alliance via Getty Images)
Benzinkút
Pörög az építőipar, pörög a gazdaság - De a növekedésnek ára van!
mobiltelefon laptop iphone
cimlap_gáz0127
nemetotrszag ifo index konjunktura gazdasag
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hogyan reagálj a tőzsdei pánikokra, miként profitálhatsz belőle?
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
nemetotrszag ifo index konjunktura gazdasag