shutterstock_714172237
Gazdaság

Új világ van: nincs már olyan, hogy BRICS

Portfolio
MTI
A Standard & Poor's Global Ratings elemzői szerint nincs létjogosultsága a fejlődő világ öt vezető országát (Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-Afrikai Köztársaságot) összefogó BRICS-csoport fennmaradásának, a tagok fejlődésének ütemében tapasztalható lényeges eltérések miatt. Nemrég ugyanerről beszélt Sven Smit, a McKinsey & Company elnöke a Portfolio konferenciáján, aki szerint a világgazdaság motorja az ICASA-csoport lehet a jövőben.

A BRICS-csoport országaiban él a Föld lakosságának 42,6 százaléka, itt állítják elő a világ hazai össztermékének (GDP) 21 százalékát, és ezek az országok együttesen a világ devizatartalékának közel felét birtokolják.

Az S&P véleménye szerint az öt ország hosszú távú gazdasági tendenciájának különbözősége miatt a BRICS már nem tekinthető logikus gazdasági csoportnak. Az elmúlt csaknem két évtizedben Kína és India gazdasági növekedése jóval nagyobb volt a vártnál, miközben csalódást okozott Brazília, Oroszország és a Dél-Afrikai Köztársaság.

A Bloomberg hírügynökség várakozása szerint idén Kína és India GDP-je legalább 6 százalékkal nő, miközben Brazília, a Dél-Afrikai Köztársaság és Oroszország gazdasági teljesítménye csupán mintegy 1 százalékkal bővül.

A McKinsey & Company elnöke, Sven Smit a Portfolio egyik konferenciáján szintén arról beszélt, hogy a BRICS országok létjogosultsága megszűnőben van. Az elemző cég vezetője is úgy véli, hogy India és Kína elhúzott a másik három országhoz képest, és így a csoport hegemón alapon kezelése már nem reális.

Véleménye szerint a jövő az ICASA-országokban van, névlegesen: India (I), Kína (C), Afrika (A), Dél-ázsia (SA).

Az akkor még Dél-Afrika nélküli, négy országot összefogó BRIC szót a Goldman Sachs egyik vezető közgazdásza, Jim O'Neill 2001-ben használta először. A Goldman Sachs akkor azzal számolt, hogy 2050-re a BRIC országok együttes gazdasági eredménye lekörözi a leggazdagabbnak számító országok teljesítményét. Erre jelenleg azonban esély sincs.

Az eredetileg négy BRIC-ország (Brazília, Oroszország, India és Kína) külügyminiszterei 2006 szeptemberében találkoztak New Yorkban, melyet további magas szintű találkozók sorozata követett.

A BRIC-országok első csúcstalálkozóját 2009 júniusában tartották az oroszországi Jekatyerinburgban. A csúcstalálkozó fókuszában a globális gazdasági helyzet javításának eszközei, a pénzügyi intézményrendszer reformja, továbbá a négy ország még hatékonyabb jövőbeni együttműködésének kérdései álltak. A BRIC-országok bejelentették egy új globális tartalék deviza létrehozásának szükségességét. A jekatyerinburgit követően minden évben egy csúcstalálkozót rendeztek, amelyeknek mindig más tagország adott helyszínt.

A Dél-Afrikai Köztársaság 2010. december 24-én vált a társulás tagjává. Az országcsoport nevét akkor változtatták BRICS-re.

European parliament building, Brussels, Belgium
kína
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kína