munkás worker
Gazdaság

Csúcsára érhetett a magyar foglalkoztatás

Portfolio
A foglalkoztatottak száma 4,5 millió körül, a közmunkásokkal és külföldön dolgozókkal korrigált foglalkoztatottság 4,3 milió fő körül mozog hónapok óta, így elmondható, hogy a csúcsára ért az évek óta tartó munkaerőpiaci konjunktúra. Azt egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy az emelkedő trend megtorpanásáért a munkaerőhiány vagy esetleg már a gazdasági lassulás a felelős.

A ma megjelent 3. negyedéves foglalkoztatási adatok éves alapon még mutatnak némi emelkedést, de az utóbbi hónapokban a szezonálisan igazított számok már alig változtak. Mindez azt sugallja, hogy megállt a dolgozók számának emelkedése, vagy legalábbis nagyon közel vagyunk a csúcshoz. A szűrt foglalkoztatottsági mutatóban (amelyek a közmunkásokat és a külföldön dolgozókat kiveszi a foglalkoztatottak közül) tovább figyelhettünk meg emelkedést, ám mostanra itt sem látunk további javulást. Eszerint Magyarországon 4,3 millió fő lehet a foglalkoztatási csúcs, a külföldiekkel együtt számolva 4,4 millió. (Külföldön dolgozók alatt itt a KSH módszertana alapján csak az ingázó, magyarországi lakhelyüket fenntartókat értjük.)

Hasonló érzésünk lehet a munkanélküliségi ráta alakulását figyelve. A mutató 3,4%-ról 3,5%-ra emelkedett, és igazából az év közepe óta nincs csökkenő tendencia. Ugyanez a helyzet a közmunkásokkal kiegészített mutató esetében: a ráta most éppen 5,8%-on áll, az előző hónapokban 5,7% jelentette a mélypontot. 

2019 első felében már azt tapasztaltuk, hogy az elsődleges munkaerőpiacon a foglalkoztatás még bővült, ám ennek egyre inkább "csak" a közmunkások számának apadása lehetett a forrása. Ez természetesen kedvező jelenség volt, de egyben jelezte, hogy már közel járhatunk a mozgósítható tartalékok bevonásának a végéhez.

A munkaerő-piaci trendek megtorpanása két okra vezethető vissza:

  • az egyre magasabb foglalkoztatás mellett a tényleges munkaerőtartalék nagyjából elfogyott
  • a külső konjunktúra lanyhulása óvatosabbá tette a vállalatokat, amelyek munkaerő iránti kereslete visszafogottabbá válhatott.

A fentiek alapján a változó környezetben a foglalkoztatás további érdemi bővülése két esetben képzelhető el. Egyrészt a világgazdaság esetleges élénkülése újra növelheti a keresletet, és így még némi tartalék mozgósítható lehet. Másrészt a kormányzati intézkedések folyamatosan új csoportokat terelhetnek a munkaerőpiacra. Ezek közül a leginkább karakteres hatást a 2022-ig tartó nyugdíjkorhatár-emelés válthatja ki, illetve a gyermeket vállaló nők a munkaerőpiacra való gyorsabb visszatérését segítő lépések hozhatnak javulást az aktivitásban.

DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
DSZZS20200216016