fed
Gazdaság

Kivárna a Fed, kérdés, mit szól ehhez Trump

Portfolio
Az előzetes piaci várakozásoknak megfelelően újabb 25 bázisponttal 1,5-1,75 százalékra csökkentette az irányadó kamatot a Fed. Elképzelhető, hogy ez volt a harmadik, egyben utolsó lazítás zsinórban, ezt erősítették meg Jerome Powell szavai is.

Ezzel vége a sajtótájékoztatónak

Powell nem kívánja kommentálni Trump szavait arról, hogy a mostani a történelem legerősebb amerikai gazdasága.

Ez a mai kulcsmondat

Közben a szakértők ízekre szedik a közleményt és Powell szavait, a nap legfontosabb mondata szerintük a következő: "Úgy látjuk, hogy a jelenlegi monetáris politika megfelelő egészen addig, amíg a beérkező információk alátámasztják a várakozásainkat a mérsékelt gazdasági növekedésről, az erős munkaerőpiacról és arról, hogy az infláció közeledik a 2 százalékos célhoz". 

Ez arra utal, hogy a Fed adatvezérelt üzemmódba vált, csak akkor lazít tovább, ha jelentős eltérést lát a jelenlegi pályához képest.   

Sztrájk is fékezheti a gazdaságot

A múlt hét végén többheti sztrájk után állapodott meg a General Motors a szakszervezetekkel a bérekről, Powell szerint a sztrájk a negyedik negyedéves amerikai növekedést is fékezheti "néhány tized" százalékkal, de az egyszeri hatás után a gazdaság visszatérhet a növekedési pályára. 

Maradtak még kockázatok

Korábbi szavaira visszautalva arról beszél Powell, hogy a kereskedelmi háborúval kapcsolatos kockázatok nem szűntek meg, de közelebb került egy lehetséges megállapodás Kínával. 

Rángatják a dollárt a sajtótájékoztató alatt

Most épp gyengülni kezdett az amerikai deviza, szűk sávban ingadozik a jegyzés. 

Mikor akarnak emelni?

Váratlan kérdést kapott Powell: Mikor akar ismét kamatot emelni a Fed? A jelenlegi környezetben talán erre kell a legkevésbé számítani. Az elnök is rövidre zárta az ezzel kapcsolatos kérdést: szerinte jelenleg nem látják annak jelét, hogy szükség lenne kamatemelésre. Ehhez először a jelenleginél magasabb áremelkedési ütemet kellene látniuk tartósan. 

December 11-én kell figyelni

A hosszabb távú kamatpályával kapcsolatban kulcsfontosságú lesz a Fed következő ülése december 11-én. Akkor új gazdasági előrejelzés és dot-plot is érkezik a döntéshozóktól, valamint kiderülhet, hogy tényleg szünetet akarnak-e tartani. A piac most több mint 80 százalékos esélyt ad arra, hogy az év utolsó döntésén a jelenlegi szinten marad a kamat. 

Csökkennek a kockázatok

A globális környezettel kapcsolatos kérdésre válaszolva a jegybank elnöke kiemeli, hogy a kereskedelmi háború első fejezetének lehetséges lezárása csökkenti a kockázatokat, ahogy a hard Brexittel kapcsolatos kockázatok is mérséklődtek az utóbbi hetekben. 

Tényleg jön a kivárás?

A sajtótájékoztatón Powell is azzal kezdi, hogy számításaik szerint a jelenlegi kamatkondíciók megfelelőek, hogy fennmaradjon az amerikai gazdaság bővülése. Ez is arra utal, hogy a Fed egyelőre kivárna a további lazításokkal, vagy legalábbis megvárná, milyen hatása lesz az eddigi három lépésnek. A további kamatcsökkentések esetleges elmaradásával kapcsolatos várakozásokra kicsit erősödik a dollár:

A dollár már beárazta

Egyelőre alig mozdult a dollár árfolyama a döntésre, minimális erősödést látunk az amerikai deviza esetében, a befektetők is Powell szavaira várnak. 

Ezt gondolja most a Fed a gazdaságról

A gazdaság jelenleg mérsékelt ütemben növekszik - olvasható a közleményben. A kommüniké hangvételéből talán arra lehet következtetni, hogy egyelőre a Nyíltpiaci Bizottság is a kamatvágások szüneteltetésére hajlik, bár ezt egyértelműen nem mondják ki. Valószínűleg ennekl tisztázása lesz a szűk fél óra múlva kezdődő sajtótájékoztató legfontosabb kérdése.

Nem volt szoros a döntés

8:2 arányban döntött a Nyíltpiaci Bizottság, a korábbi hónapokhoz hasonlóan ezúttal is Eric Rosengren és Esther George voltak a "héják", akik nem lazítottak volna tovább. 

A döntés előtt a befektetők szinte biztosra vették, hogy a Fed tovább csökkenti majd a kamatot azt követően, hogy legutóbbi két ülésén július végén és szeptember közepén így tett. Nem is okozott meglepetést az amerikai jegybank, sorozatban a harmadik lazítást jelentette be szerda este.

Korábban Jerome Powell Fed-elnök „ciklusközi kiigazításnak” nevezte a jelenlegi folyamatot, mely nem tudni, meddig tarthat. A szakember egy kilencvenes évekbeli hasonló példát hozott fel, amikor összesen 75 bázisponttal csökkentette a kamatot a jegybank. Így sokan arra számítanak, hogy most is egy időre leállhat a lazítással a Fed, ezt erősítheti a ma délután megjelent kifejezetten erős GDP-adat is.

Powell magyar idő szerint fél nyolckor tart sajtótájékoztatót, ami után okosabbak lehetünk a jövőbeli kamatpolitikát illetően is.

1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
fehér ház getty stock