orbánputyin191030
Gazdaság

Orbán: egyensúlyi kereskedelmet akarunk Oroszországgal

Portfolio
Többek között a Barátság kőolajvezeték kapacitásának növeléséről írt alá megállapodást a magyar és az orosz fél szerdán - hangzott el Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közös sajtótájékoztatóján. Fontos téma lehetett a megbeszéléseken Magyarország esetleges csatlakozása a Török áramlat gázvezetékhez, Orbán szerint "minél előbb csatlakozunk, annál jobb".

Nem tudni, pontosan mit írtak alá

Egyelőre nem sorolták fel tételesen a ma aláírt megállapodásokat, Putyin szavaiból néhányra lehet következtetni, vélhetően a Török áramlathoz való magyar csatlakozás volt a tárgyalások egyik kulcskérdése. A további egyezményekről vélhetően később tudhatunk meg részleteket, mivel a sajtótájékoztatóra szánt idő lassan lejár. 

Üdvözölnék Magyarországot a Török áramlatban

Magyarország érdeke a csatlakozás a Török áramlathoz, ha ez megtörténik, akkor azt üdvözölni fogjuk, ezzel biztosítható a magyar energiafüggetlenség. Magyar területen összesen 15 kilométernyi vezetéket kell megépíteni, ezt hamarosan befejezzük - mondja Putyin. 

Mi szeretünk függetlenek lenni abban a tekintetben, honnan szerezzük be az energiát, minden megoldás érdekel - tette hozzá Orbán Viktor. Szerinte a magyar függetlenség szempontjából rossz, ha csak Ukrajnán keresztül jöhet hozzánk orosz gáz, ezért a Török áramlat preferencia, "minél hamarabb tudunk csatlakozni hozzá, annál jobb". 

Putyin: az energia a legfontosabb, de mindenre nyitottak vagyunk

Arra törekszünk, hogy diverzifikáljuk a kereskedelmünket, de természetesen az energia van az első helyen, mivel a magyar olajszükséglet 60 százalékét mi biztosítjuk - mondja Vlagyimir Putyin. Kiemeli, hogy a Lukoil és a Mol ma megállapodást írt alá a Barátság kőolajvezeték szállításainak növeléséről, illetve az orosz olajexportról Nyugat-Európa felé. 

Az orosz elnök elmondása szerint szóba került folyami hajók közös gyártása és fejlesztése, valamint metrókocsik esetleges közös gyártása. Emellett megállapodás született arról, hogy a magyar és orosz nyugdíjasoknak a jövőben teljes egészében számításba veszik majd a másik országban ledolgozott időt. 

A nyugattal való orosz kapcsolatnak is javulnia kellene

Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a nyugati struktúrák és Oroszország között az együttműködés javuljon. - emeli ki Orbán. Ezt követően azt sorolja, hogy a magyar cégek milyen sikeres beruházásokat hajtottak végre Oroszországban. 

Nem tudjuk megváltoztatni a házszámunkat

Egyetlen ország sem tudja megváltoztatni a házszámát

 - érvel Orbán Viktor a magyar-orosz politikai együttműködés mellett. A magyar kormányfő kiemelte, hogy Magyarország a Berlin-Moszkva-Isztambul háromszögben fekszik, ettől nem tudunk függetlenedni. Hozzátette: ettől függetlenül Magyarország az EU és a NATO tagja, és az is marad. 

A politikai együttműködés egyik területe az üldözött keresztény közösségek védelme, emellett a migráció területén dolgozik közösen Oroszország és Magyarország, illetve a Közel-Kelet stabilitása érdekében működnek együtt. 

Egyensúlyi kereskedelmet szeretnénk

Hosszú évekre nyúlik vissza a gyakorlat, hogy minden évben tartunk egy orosz-magyar találkozót, hogy áttekintsük a kétoldalú kapcsolatok alakulását. Az volt a cél, hogy minden évben lépjünk egyet előre a gazdasági kapcsolatokban - kezdi Orbán Viktor. 

A magyar kormányfő szerint 2018 renkívül fontos év volt a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokban, hiszen az uniós szankciók után újra nőtt a kereskedelem. Ebben óriási többlete van Oroszországnak, mivel olajat, gázt, energiát vásárolunk. 

Ez egy egyensúlytalan helyzet, mi azon dolgozunk, hogy egyensúlyivá váljon

 - mondta a kormányfő. 

Ennek az egyik módja, hogy magyar befektetések irányuljanak Oroszországba, illetve exportképes, piacképes termékeink legyenek. 

A sajtóhírek szerint a gazdaságról, a keresztény közösségek védelméről, valamint a sportról írhat alá megállapodást a magyar kormányfő és az orosz elnök. Szóba kerülhet például a Mol kompenzációja az olajszennyezés miatt, illetve a paksi bővítés.

Az eseményről beszámolunk.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher  

borkai zsolt_győr_mti
Varga Mihály
Szekesfehervar panelbeszelgetes cimlap1500
boris johnson
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
gázvezeték_getty