vargamihaly
Gazdaság

Holnap összeül a Nemzeti Versenyképességi Tanács

Portfolio
Újra összeül a Nemzeti Versenyképességi Tanács a Világgazdaság értesülése szerint. Ez összefügghet azzal, hogy a kormány igyekezhet fenntartani a magyar gazdaság növekedését.

Holnap újra összeül a Nemzeti Versenyképességi Tanács – értesült a Világgazdaság. Az ülésen szó eshet a gazdasági lassulás miatti gazdaságvédelmi megoldásokról is. Csath Magdolna, a tanács tagja a lapnak azt mondta: a jól célzott állami támogatások kapcsán fel kell tenni a kérdést, hogy helyes-e ezeket vissza nem térítendő formában, a társadalomnak ellenszolgáltatás nélkül, elsősorban külföldi nagyvállalatoknak adni.

A Világgazdasági Fórum (WEF) közelmúltban közzétett elemzése szerint Magyarország a világ 47. legversenyképesebb országa a vizsgált 141 országból. Ez egy hellyel jobb, mint a 2018-ban elért pozíciónk. Mindeközben az EU-ban továbbra is a 24. helyen állunk, ebben nincs változás. Egy év alatt az információs és kommunikációs technológiák (IKT) adaptációja területén javított nagyot az ország, az infrastruktúra is fejlettebb lett, azonban az oktatással és az egészségüggyel, valamint az intézményi környezettel komoly gondok vannak. 

Csath Magdolna a lapnak kiemelte, hogy a kkv-szektor rendkívül fontos a gazdaságnak, ők foglalkoztatják az emberek 70%-át, ehhez képest alacsony a rájuk jutó állami támogatás aránya, holott ők lehetnének a versenyképesség javításának a zálogai. Szavai összefüggenek azzal, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium a napokban teszi közzé a kkv-stratégiát, amely a magyar cégek versenyképességét igyekszik segíteni.

Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban arról beszélt, hogy ha az európai gazdasági lassulás folytatódik, Magyarországnak újabb intézkedéseket kell hoznia ennek ellensúlyozására, hogy az erős gazdasági teljesítmény fennmaradjon.

A miniszterelnök szerint egy „második, harmadik akciótervre” lehet szükség, és hozzátette, hogy a jegybank és a pénzügyminisztérium is érintett lehet a terv kidolgozásában. Orbán akkor megerősítette: a magyar gazdasági növekedésnek 2 százalékponttal meg kell haladnia az uniós átlagot.

(Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a kereskedelmi és vendéglátóipari hűtőket gyártó Thermotechnika-Crown Cool Kft. új tatabányai gyártócsarnokának avatásán 2019. október 11-én. MTI/Bodnár Boglárka)

termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kobe bryant