Varga Mihály pénzügyminiszter
Gazdaság

Varga Mihály belengette: nagy változás jöhet a nyugdíjasoknak!

Portfolio
Újabb ülést tartott a Nemzeti Versenyképességi Tanács, ezt követően pedig Varga Mihály ismertette az ülés lényegét. Ezek szerint a tanács tagjai három témát vizsgáltak meg: az elektronikus fizetések, a szakképzés, és a digitalizáció helyzetét, valamint az ezekben rejlő lehetőségeket. A tárcavezető az elektronikus fizetések előmozdítására vonatkozóan hat hosszú távú célt fogalmazott meg.
Az elektronikus fizetési piac felpörgetéséről kiemelt helyen lesz szó november 14-ei Banking Technology konferenciánkon. Érdemes eljönni!

Varga Mihály a rövid áttekintőjében elmondta: három témát vizsgálták meg. Az elektronikus fizetések lehetőségének bővítését, a szak- és felnőttképzés átalakítását, valamint a digitalizációs ügyek előrehaladását.

Az elektronikus fizetések terén az intézkedési javaslatok, célok:

  1. A nyugdíjak és szociális transzferek bankszámlára utalását vizsgálták meg. Hosszú távon az a cél, hogy minél inkább utalással valósuljanak meg ezek a kifizetések. Jelenleg a nyugdíjak esetében ez az arány 50%, ezt szeretnék felgyorsítani - mondta a pénzügyminiszter.
  2. Az 5 fő feletti munkáltatóknál a munkabérek kifizetése hosszú távon kötelezően utalással történjen.
  3. Online kasszát használók esetében az elektronikus fizetés lehetősége, feltétele legyen biztosított. Biztosítani kell a lehetőséget - mondta.
  4. A vállalkozások esetében a készpénzfizetési korlát csökkentése (konkrét összeget nem említett a miniszter). A cél, hogy a cégek közötti utalások esetén minél alacsonyabb összegnél már történjenek meg a tranzakciók elektronikus utalás formájában. 
  5. A magánszemélyek közötti és magánszemélyek valamint cégek közötti utalások előmozdításának megvizsgálása.
  6. Szociális számla bevezetése.

Martinovic Boris, a Mastercard  Public Policy igazgatója a most bejelentetthez hasonló javaslatokat fogalmazott meg a legutóbb vele készített interjúnkban:

Miért lenne szükség ezekre az intézkedésekre?

Az európai országok között Magyarországon az egyik legmagasabb a készpénzhasználat aránya - mutatott rá a pénzügyminiszter. Arra számít a kormány, hogy a javaslatoknak köszönhetően a készpénzhasználat csökkentésén keresztül 150 milliárd forintot lehet megspórolni. Ez átcsatornázást jelent a fekete gazdaságból a fehér gazdaságba - mondta.

Kérdésre válaszolva elmondta: a nyugdíjak esetében nem szeretnék kötelezővé tenni a juttatások bankszámlára utalását, elvi célként vizsgálja meg majd a kormány ezt. Nem szeretnénk senkit sem kellemetlen helyzetbe hozni, az ország egyes területeit külön-külön megvizsgálják - ígérte a tárcavezető. 

A nyugdíjak bankszámlára történő utalásának 50%-os aránya egy természetes folyamat eredményeképpen amúgy is emelkedik, mivel egyre több olyan munkavállaló lesz nyugdíjas, aki bankszámlát tart fent - felelte egy másik kérdésre a miniszter.

Matolcsy György jegybankelnök az euró jövőjéről szóló, nagy visszhangot kiváltott írása is szóba került. Ennek kapcsán Varga Mihály kifejtette: Magyarország az EU-hoz csatlakozáskor azt vállalta, hogy bevezeti az eurót. Hogy mikor lesz erre lehetőség, az más kérdés. Magyarország a bevezetés feltételei érdekében sokat tett az elmúlt időszakban - vélekedett. Magáról az euróról, mint projektről úgy vélekedett, hogy egy ígéretes, de még befejezetlen projekt.

Portfolio Banking Technology 2019
Az elektronikus fizetési piac felpörgetéséről kiemelt helyen lesz szó november 14-ei Banking Technology konferenciánkon. Érdemes eljönni!

Amiről még tárgyaltak

A szak- és felnőttképzés átalakításáról György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a Pénzügyminisztérium közleménye szerint elmondta, hogy a gazdaság igényeihez igazítva a szakmák számának csökkentésével jelentősen egyszerűsítik a képzési rendszert, illetve az oktatást a felsőoktatással összekapcsolva vonzóbbá teszik a tanulók számára. Solymár Károly Balázs, az ITM helyettes államtitkára az 5G koalíció keretében 2019 márciusában elkészült digitalizációs stratégiáról szólva elmondta: a részletes intézkedési tervet tartalmazó előterjesztés ebben a hónapban kerül a kormány elé.

Új tervek

A Nemzeti Versenyképességi Tanács következő ülésén várható napirendi pontokat is megosztotta sajtótájékoztatóján Varga Mihály. A Magyar Bankszövetségben készült egy anyag a jövő bankolásáról, ezért a magyar bankok digitalizációs helyzetképét is megvizsgálja a tanács legközelebb.

A bankszövetség dokumentumáról részletesen beszélt a Portfolio-nak adott interjújában Becsei András elnök:

A másik téma az FDI beáramlások értékelése lesz: mely területek azok, amelyeket támogatni kell a jövőben és melyeket kell átstrukturálni. Mindemellett legközelebb azt is megvizsgálják, hogy a kis- és közepes vállalkozások adóbevallásának elkészítésében hol tart a NAV.

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Tamás

Koronavirus
európai uniós zászló európai bizottság
MarjanSarec
FrankfurtTőzsde
15 August 2019, Hessen, Frankfurt/Main: A trader looks at his monitors in the trading room of the stock exchange. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by Frank Rumpenhorst/picture alliance via Getty Images)
Benzinkút
építőipari költségek
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hogyan reagálj a tőzsdei pánikokra, miként profitálhatsz belőle?
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
MarjanSarec