Varga Mihály pénzügyminiszter
Gazdaság

Varga Mihály belengette: nagy változás jöhet a nyugdíjasoknak!

Portfolio
Újabb ülést tartott a Nemzeti Versenyképességi Tanács, ezt követően pedig Varga Mihály ismertette az ülés lényegét. Ezek szerint a tanács tagjai három témát vizsgáltak meg: az elektronikus fizetések, a szakképzés, és a digitalizáció helyzetét, valamint az ezekben rejlő lehetőségeket. A tárcavezető az elektronikus fizetések előmozdítására vonatkozóan hat hosszú távú célt fogalmazott meg.
Az elektronikus fizetési piac felpörgetéséről kiemelt helyen lesz szó november 14-ei Banking Technology konferenciánkon. Érdemes eljönni!

Varga Mihály a rövid áttekintőjében elmondta: három témát vizsgálták meg. Az elektronikus fizetések lehetőségének bővítését, a szak- és felnőttképzés átalakítását, valamint a digitalizációs ügyek előrehaladását.

Az elektronikus fizetések terén az intézkedési javaslatok, célok:

  1. A nyugdíjak és szociális transzferek bankszámlára utalását vizsgálták meg. Hosszú távon az a cél, hogy minél inkább utalással valósuljanak meg ezek a kifizetések. Jelenleg a nyugdíjak esetében ez az arány 50%, ezt szeretnék felgyorsítani - mondta a pénzügyminiszter.
  2. Az 5 fő feletti munkáltatóknál a munkabérek kifizetése hosszú távon kötelezően utalással történjen.
  3. Online kasszát használók esetében az elektronikus fizetés lehetősége, feltétele legyen biztosított. Biztosítani kell a lehetőséget - mondta.
  4. A vállalkozások esetében a készpénzfizetési korlát csökkentése (konkrét összeget nem említett a miniszter). A cél, hogy a cégek közötti utalások esetén minél alacsonyabb összegnél már történjenek meg a tranzakciók elektronikus utalás formájában. 
  5. A magánszemélyek közötti és magánszemélyek valamint cégek közötti utalások előmozdításának megvizsgálása.
  6. Szociális számla bevezetése.

Martinovic Boris, a Mastercard  Public Policy igazgatója a most bejelentetthez hasonló javaslatokat fogalmazott meg a legutóbb vele készített interjúnkban:

Miért lenne szükség ezekre az intézkedésekre?

Az európai országok között Magyarországon az egyik legmagasabb a készpénzhasználat aránya - mutatott rá a pénzügyminiszter. Arra számít a kormány, hogy a javaslatoknak köszönhetően a készpénzhasználat csökkentésén keresztül 150 milliárd forintot lehet megspórolni. Ez átcsatornázást jelent a fekete gazdaságból a fehér gazdaságba - mondta.

Kérdésre válaszolva elmondta: a nyugdíjak esetében nem szeretnék kötelezővé tenni a juttatások bankszámlára utalását, elvi célként vizsgálja meg majd a kormány ezt. Nem szeretnénk senkit sem kellemetlen helyzetbe hozni, az ország egyes területeit külön-külön megvizsgálják - ígérte a tárcavezető. 

A nyugdíjak bankszámlára történő utalásának 50%-os aránya egy természetes folyamat eredményeképpen amúgy is emelkedik, mivel egyre több olyan munkavállaló lesz nyugdíjas, aki bankszámlát tart fent - felelte egy másik kérdésre a miniszter.

Matolcsy György jegybankelnök az euró jövőjéről szóló, nagy visszhangot kiváltott írása is szóba került. Ennek kapcsán Varga Mihály kifejtette: Magyarország az EU-hoz csatlakozáskor azt vállalta, hogy bevezeti az eurót. Hogy mikor lesz erre lehetőség, az más kérdés. Magyarország a bevezetés feltételei érdekében sokat tett az elmúlt időszakban - vélekedett. Magáról az euróról, mint projektről úgy vélekedett, hogy egy ígéretes, de még befejezetlen projekt.

Portfolio Banking Technology 2019
Az elektronikus fizetési piac felpörgetéséről kiemelt helyen lesz szó november 14-ei Banking Technology konferenciánkon. Érdemes eljönni!

Amiről még tárgyaltak

A szak- és felnőttképzés átalakításáról György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a Pénzügyminisztérium közleménye szerint elmondta, hogy a gazdaság igényeihez igazítva a szakmák számának csökkentésével jelentősen egyszerűsítik a képzési rendszert, illetve az oktatást a felsőoktatással összekapcsolva vonzóbbá teszik a tanulók számára. Solymár Károly Balázs, az ITM helyettes államtitkára az 5G koalíció keretében 2019 márciusában elkészült digitalizációs stratégiáról szólva elmondta: a részletes intézkedési tervet tartalmazó előterjesztés ebben a hónapban kerül a kormány elé.

Új tervek

A Nemzeti Versenyképességi Tanács következő ülésén várható napirendi pontokat is megosztotta sajtótájékoztatóján Varga Mihály. A Magyar Bankszövetségben készült egy anyag a jövő bankolásáról, ezért a magyar bankok digitalizációs helyzetképét is megvizsgálja a tanács legközelebb.

A bankszövetség dokumentumáról részletesen beszélt a Portfolio-nak adott interjújában Becsei András elnök:

A másik téma az FDI beáramlások értékelése lesz: mely területek azok, amelyeket támogatni kell a jövőben és melyeket kell átstrukturálni. Mindemellett legközelebb azt is megvizsgálják, hogy a kis- és közepes vállalkozások adóbevallásának elkészítésében hol tart a NAV.

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Tamás

Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
kinagyar