Gazdaság

Áll a bál Bolíviában

MTI
Az Evo Morales elnökre nehezedő nyomás fokozását ígérte kedden a bolíviai tüntetések egyik vezetője, miközben Morales ismét elutasította az ellenzék követelését, hogy mondjon le az október 20-i elnökválasztás vitatott eredménye miatt.

Luis Fernando Camacho, az ellenzék egyik vezető alakja keddi akciójának kudarca után kijelentette, hogy szerdán ismét tiltakozó menetet szervez a fővárosba, hogy kikényszerítsék Morales távozását. Camacho, aki Santa Cruzban - Bolívia legnépesebb városában - vezeti a kormányellenes tüntetéseket, kedden a főváros La Pazba repült, de hivatalos személyek a biztonságára hivatkozva órákon át megakadályozták, hogy elhagyja a repülőteret, miközben odakint kormánypárti tüntetők várták, végül pedig hazareptették Santa Cruzba.

A történtek után Camacho az elnök elleni hangulatkeltést fokozva közölte, hogy szerdán visszatér a fővárosba egy előkészített lemondó levéllel, amelyet Moralesnek csak alá kell írnia. "Holnap délután fél kettőkor visszatérek La Pazba, és így fogok tenni minden nap, amíg be nem mehetek a kormánypalotába" - mondta hazaérkezése után Camacho. Más ellenzéki szereplők, köztük Carlos Mesa ellenzéki elnökjelölt és Jorge Quiroga korábbi államfő szintén Morales lemondását követelték az október 20-i elnökválasztás Morales első fordulós győzelmét biztosító, vitatott eredménye miatt, amely szerintük csalással született.

A csalás vádja belpolitikai válságba taszította a dél-amerikai országot.

Morales közben egy nagygyűlésen kijelentette, hogy szó sem lehet a lemondásáról. "Ez az indián még hosszú ideig itt marad" - mondta hívei előtt Bolívia első bennszülött elnöke. Kijelentette, hogy az ellenzéknek semmilyen bizonyítéka nincsen arra, hogy választási csalás történt volna, csupán arról van szó, hogy "rasszisták államcsínyt" próbálnak végrehajtani.

A csalás gyanúja a voksolás napján merült fel, miután a választási hatóságok hosszú időre leállították a szavazatszámlálást, amelynek részeredményei arra utaltak, hogy második fordulóra lesz szükség, amelyben a baloldali Moralesnek, jobboldali centrista kihívójával, Carlos Mesával kell megküzdenie az elnöki mandátumért. Moralest később 47 százalékos eredménnyel győztesnek hirdették ki a 36,5 százalékot szerző Mesával szemben, és a több mint 10 százalékos előny a törvények értelmében első fordulós győzelmet hozott Moralesnek.

Az elnök kérésére az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) szakértőket küldött La Pazba a választási eredmények ellenőrzésére, akik állásfoglalásukat november közepére ígérték. A küldöttség vezetője azonban pénteken lemondott, tovább erősítve a gyanút, hogy csalás történhetett.

Az 59 éves Morales negyedszer indult az elnökválasztáson, amit az ország alkotmánya az erről szóló 2016-os népszavazás értelmében már nem tett volna lehetővé. 2017-ben azonban az alkotmánybíróság - az ellenzék szerint részrehajlón - úgy döntött, hogy joga van ismét indulni.

nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
bkk_busz_bkv
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
fehér ház getty stock