kaderjakpeter
Gazdaság

Kaderják: A GDP 2,5 százalékát kéne klímacélokra fordítani

Portfolio
A Portfolio Energy Investment Forum konferenciáját Dr. Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár előadás nyitotta meg, amiben bemutatta, hogy milyen stratégiai változásokra van szükség ahhoz, hogy tartani tudjuk azokat a klímacélokat, amelynek köszönhetően nemcsak élhető környezetet tarthatunk fent, de akár a világ más országai számára is példát mutathatunk. Ehhez persze radikális változásokra lesz szükség.

Több mint egy éve integrált energiapolitika államtitkárság jött létre a minisztériumon belül, hogy megvizsgálják hogyan lehet önellő klímapolitikát csinálni és azon dolgoznak, hogy egy olyan stratégiai célrendszert dolgozzanak ki, ami egy kiszámítható környezetet teremt a befektetők számára. Ez a fő feladat és ennek részeként nemzeti klímatervet is készítettek, ennek keretrendszeréről beszélt Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Az energiastratégiát meghatározó pontok:

  • a klímavédelmi cselekvés Magyarországon is egy morális és jogi kötelezettség
  • egyedül nem tudjuk megmenteni a világot, a magyar energiaellátás 70 százaléka import
  • a Kárpát-medence EU átlag feletti módon érzékeny a klímaváltozásra, erre reagálni kell, nem csak a kibocsátások csökkentése, de az adaptáció is kulcskérdés amikor integrált klímastratégiáról van szó. Az energia és klímapolitikát csak integráltan lehet és érdemes kezelni.

Fontos látni, hogy az klímaproblémához az energiafogyasztás több mint 70 százalékban járul hozzá, miközben az energiaellátásban 70 százalékban importra szorulunk.

-mondta Kaderják Péter.

Az államtitkár szerint a gazdasági fejlődés és a klímavédelem nem ellentétes, hanem egymást erősítő célok, mert aki erre megoldást talál, az nyertese lesz ezeknek a folyamatoknak, így a Kárpát-medence pozíciója akár jobb is lehet, mint más régióké. Abban a pozícióban lehetünk, hogy megoldásokat kínáljunk a világ más területei számára. Nem kell megijedni a klímakatasztrófától, hanem értelmesen végig kell gondolni, hogy milyen megoldásokat tudunk rá kínálni.

Ezek az az elvek, amelyek a stratégia megalkotásánál a fontosak:

  • egyensúly, a klímavédelemben, versenyképességben, ellátásbiztonságban
  • költséghatékonyság – GDP konvergencia, elmaradott régiók
  • addicionális hasznok jelentősége – klímavédelem mellett importfüggőség csökkentése, rezsiköltség fenntartható mérséklése, innovatív gazdaságfejlesztés ösztönzése
  • technológiai semlegesség – energiatakarékosság, megújulók hasznosítása, nukleáris kapacitások fenntartása
  • Igazságos átmenet – Lignit gyártókat vagy az autósokat sem lehet hátra hagyni

Kaderják szerint önmagában tekinteni az ÜHG -kibocsátás és a gazdasági növekedés kapcsolatára nem célszerű, a KPI – fő teljesítmény mutató – inkább a magyar GDP termelés ÜHG-intenzitása. Az ÜGH-kibocsátás tavaly 0,6 százalékkal csökkent.

A befektetési kedv fokozásának kedvéért Kaderják idézte a miniszterelnököt, miszerint Magyarország klímabajnok, büszkék lehetünk arra, amit az elmúlt 30 évben tejesítettünk – 9-ik legjobb teljesítményt nyújtotta Magyarország az EU-ban.

Magyarország estében elérhető a klímasemlegesség 2050-re de csak radikális átalakításokkal. Nehéz ezt megbecsülni, de a következő 30 éveben, de a GDP 2,5 százalékát arra kell szánni, hogy ebbe a történetbe beruházzunk, a hollandoknál ugyanez fél százalék, de az ő GDP-jük nyilván több.

Tiszta energiát szeretnének a magyar fogyasztóknak, 40 konkrét programot tartalmaz az klímastratégia, amelynek kiemelt területei a gázpiac, az árampiac, a dekarbonizáció és az energiahatékonyság. A kibocsátáscsökkentés és a klíma alkalmazkodás egyaránt fontos. "Ahogy a hollandoknak gátat kell építeni, nekünk is jelentős beruházásokat kell majd végeznünk." - tette hozzá Kaderják, aki kiemelte a megújuló villamosenergia célokat: 24 százalékos növekedés 2030-ig, tízszeres naperőművi kapacitásnövelés 10 év alatt az első METÁR tender segítségével. De beszélt a Zöld busz programról is, melynek keretében a 25 ezer főnél nagyobb lakosságú területeken szeretnének elektronos buszokra áttérni, ehhez 100 milliárd fölötti potenciális hitelezés szükséges.

európai uniós zászló európai bizottság
MarjanSarec
FrankfurtTőzsde
15 August 2019, Hessen, Frankfurt/Main: A trader looks at his monitors in the trading room of the stock exchange. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by Frank Rumpenhorst/picture alliance via Getty Images)
Benzinkút
építőipari költségek
mobiltelefon laptop iphone
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hogyan reagálj a tőzsdei pánikokra, miként profitálhatsz belőle?
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
európai uniós zászló európai bizottság