europaiunipopo
Gazdaság

Még évekig nem kerülhet komolyan szóba a magyar euró

Portfolio
Hiába látjuk, hogy megint elkezdődött a vita a magyar euró bevezetéséről, komolyabban várhatóan még évekig nem kerül majd szóba ez a téma – hangzott el a Raiffeisen Bank csütörtöki elemzői beszélgetésén. A bank szakemberei szerint Nyugat-Európa idén elérheti a gazdasági ciklus alját, Magyarország pedig nem a romló külső környezet miatt lassul, hanem azért, mert kifulladt néhány „rakétánk”.

Lassul a magyar gazdaság növekedése, de ennek nem elsősorban a külföldi konjunktúra az oka, hiszen annak már meg kellett volna jelennie a számokban, de egyelőre csak minimális lassulást látunk – mondta a csütörtöki beszélgetésen Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Szerinte a lassulás sokkal inkább annak tudható be, hogy „kifulladóban van a magyar gazdaság néhány rakétája”, elsősorban az állami beruházások visszaesése feltűnő az uniós források miatt.

A bank elemzői az idei év második felére 4% körüli, 2020-ban pedig 2,8%-os gazdasági növekedést várnak, miközben az infláció nem tartogat majd komolyabb meglepetéseket, 3% körül ingadozhat.

Török Zoltán szerint a kormány láthatóan próbálja tompítani ezt a lassulást, a babaváró hitel például óriási hitelfelvételi hullámot indított be, és vannak még tartalékok a hitelezésben, ami további fogyasztás- és beruházásélénkülést hozhat.

Van igazság Matolcsy György véleményében az eurózónáról, szerintünk a magyar euró jó ideig nem kerül majd terítékre

- emelte ki Török.

A vezető elemző szerint a magyar gazdaságnak jelenleg nagy igénye van még az önálló monetáris politikára. Az MNB-nek sok olyan programja van, melyeket a jelenlegi magyar gazdaságra szabtak, amíg ezek tartanak, addig várhatóan szóba sem kerülhet az euró bevezetése. Ez a következő két-három évben várhatóan így lesz, annál hosszabb távra egyelőre nem látni.

A Raiffeisen Bank szakembere szerint utána sem biztos, hogy el kell köteleződnie Magyarországnak az euróbevezetés mellett, az árfolyam fontos eszköz lehet egy a mostanihoz hasonló helyzetben, amikor a komoly béremelkedés mellett menedzselni kell a gazdaság versenyképességét. A forint árfolyamával kapcsolatban a bank elemzői azt gondolják, hogy 325-330 körül lesz „az új egyensúlyi árfolyam” egy darabig, majd hosszútávon jöhet egy ennél is gyengébb árfolyam. Vagyis folytatódhat a trendszerű leértékelődés, ami mellett időről időre beállhat egy stabilabb árfolyamszint.

Az amerikai gazdaság látszólag rendben van, mostanra a Fed is hasonlóan vélekedik, úgy tűnik, hogy az eddigi három kamatvágás elegendő volt – mondta Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője.  Szerinte átfogó kereskedelmi megállapodásra továbbra sincs esély a közeljövőben, de a jövő évi választás miatt Trumpnak szüksége van arra, hogy valamit letegyen az asztalra.

Azt gondoljuk, hogy recesszió nem lesz az Egyesült Államokban, fennmaradhat a jelenlegi egészséges, 2% körüli növekedés – tette hozzá Blahó. Közben az eurózóna várhatóan idén eléri a jelenlegi ciklus alját, 1% körül lehet a növekedés, a német gazdaság viszont lehet, hogy csak fél százalékkal bővül majd.

borkai zsolt_győr_mti
Varga Mihály
Szekesfehervar panelbeszelgetes cimlap1500
boris johnson
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
gázvezeték_getty