bevasarlaspiackiskereskedelem
Gazdaság

Nincs is árrobbanás! Alig emelkednek az árak Magyarországon

Portfolio
Októberben 2,8%-kal nőttek a fogyasztói árak a Portfolio által megkérdezett közgazdászok szerint, ami megegyezik a szeptemberi ütemmel. A mélyben húzódó folyamatok azonban nagyobb drágulásról tanúskodnak.

Alacsony inflációs főindex

Az év első felében látott 4%-hoz közeli ütemről a jegybank 3%-os inflációs céljára csökkent az infláció az elmúlt hónapokban. Októberben 2,8%-kal nőhettek a fogyasztói árak éves alapon a Portfolio elemzői konszenzusa szerint, de az sem lenne meglepő, ha 2,7%-ra mérséklődne a drágulás, miután az elemzők prognózisából számított medián 2,75% lett. (A KSH pénteken közli a fogyasztói árak októberi alakulását.) Ez azt jelenti, hogy a szeptemberivel megegyező szinten maradhatott az infláció, esetleg kissé az alá csökkenhetett, vagyis január óra nem látott alacsony szinten lehetett a pénzromlás üteme.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető közgazdásza úgy látja, hogy havi alapon magas lehet az infláció, a bázishatás azonban lefelé húzza az éves indexet. „Viszonylag magas, 0,5% körüli havi adat várható, amiben meghatározó szerepe lehetett a járműüzemanyag-árak októberi emelkedésének. Emellett szezonális hatások (ruházat, élelmiszer) is hozzájárulnak majd a havi adat emelkedéséhez. Mivel a bázishatás tavalyról még támogató, a magasnak számító havi adat ellenére is várhatóan stagnálhatott az éves főindex” – vélekedett a szakértő.

Virovácz Péter, az ING Bank közgazdásza azonban arra számít, hogy októberben már alacsonyabb lehetett az infláció a szeptemberinél. „Tovább folytatódik az infláció mérséklődése, melyet ezúttal elsősorban a tavalyi év magas bázisa határoz meg, több szempontból is” – emeli ki a szakértő, aki emlékeztetett, hogy a tavalyi októbert szokatlan mértékben terhelték egyedi árváltozások.

  • Egyrészt jelentősen drágultak a szezonális élelmiszerek és az energia is. Mindez magas bázist jelent, ráadásul idén októberben mindkét termékkörben a korábbi szezonális és piaci folyamatokhoz képest mérsékeltebb inflációs hatást láthattunk. Ez lefelé húzza az inflációt.
  • Emellett tavaly októberben olyan egyedi hatások is torzították a mutatókat, mint az úthasználati-díj emelése,
  • a szerencsejáték drágulása
  • vagy éppen a szeptemberi dohánytermék jövedéki adó emelésének áthúzódó hatása.

„Mindezek alapján úgy látjuk, hogy a normál ügymenet melletti október havi infláció messze elmarad majd az egy évvel korábbitól, lefelé húzva az éves indexet” – foglalja össze Virovácz. Az ING szakértőjénél is alacsonyabb, 2,5%-os inflációt vár Kuti Ákos, a Danube Capital R&A Zrt. vezérigazgató-helyettese. „E várakozásunk mögött egy technikai tényező, a bázishatás áll. Ez abból ered, hogy tavaly szeptemberről októberre gyorsult a hazai infláció, részben az üzemanyagárak akkori emelkedése következtében” – emeli ki a szakértő. Ugyanakkor, szintén e technikai tényező miatt az idei év utolsó két hónapjában ismét emelkedő inflációs pálya várható idehaza a tavalyi alacsony bázis miatt (ennek oka a világpiaci olajárak beszakadása 2018. november-decemberben, mely a hazai inflációba is begyűrűzött).

Magas maginfláció

Nyeste Orsolya rámutatott, hogy a maginflációs mutatók várhatóan nem mutatnak nagyobb eltérést a szeptemberi adathoz képest. Az inflációs mutató „kettős arca” várhatóan az októberi adatokban is megmutatkozik majd: az ipari termékek viszonylag mérsékelt inflációját a piaci szolgáltatások magas inflációja kíséri.

A maginfláció az elmúlt hónapokban az inflációs főindexnél gyorsabb áremelkedést mutatott, ami abból a szempontból is fontos, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáját inkább a szezonális hatásoktól és az adóváltozásoktól megtisztított indexet veszi figyelembe.

A Portfolio által megkérdezett közgazdászok szerint 3,4% körül alakulhat az adószűrt maginfláció, ami megegyezhet a szeptemberi értékkel.

Virovácz Péter szerint továbbra is helytálló az MNB azon álláspontja, miszerint nincs szükség monetáris politikai beavatkozásra, az infláció tovább süllyed a cél felé (amennyiben az adószűrt maginflációt tekintjük jelenleg az irányadónak). „Bár a következő hónapokban számíthatunk az infláció erősödésére, ez csupán átmeneti lesz és a jövő év elején ismét csökkenésnek indulhatnak az inflációs mutatók” – vélekedett.

Kuti Ákos azzal számol, hogy 2020-ban 3,4%-on alakul majd átlagosan a teljes árszínvonal-romlás idehaza éves alapon. Az olajárakkal kapcsolatos negatív kilátások és a szabályozott árú termékek esetében prognosztizált visszafogott árszínvonal-romlás az inflációs dinamika mérséklődésének irányába hat. Ugyanakkor a gazdaságból érkező belső árnyomás inflációt gyorsító hatást fejt ki. Ez utóbbi tényező, vagyis a várhatóan továbbra is magas belső árnyomás megmutatkozik a maginfláció dinamikájában is. Kuti szerint mind az idei év egészében, mind 2020-ban átlagosan a maginfláció rendre a teljes árszínvonal-romlás felett növekszik majd.

Ehhez elsősorban a gazdaságra jellemző bérnyomás járul hozzá, mivel a hazai átlagbérek további emelkedése várható az előttünk álló években. Bár az átlagbérek növekedési üteme a jövő évtől egy számjegyűre lassulhat, ezzel együtt is bőven infláció feletti keresetbővülésre lehet számítani, a keresetek növekedése pedig a fogyasztói árakba is begyűrűzhet – foglalta össze Kuti.

Frankfurti tőzsde
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár