shinzo abe japan
Gazdaság

Japán újabb élénkítőprogramba kezd

Portfolio
2016 óta először döntött gazdaságélénkítő lépésekről Japán. Shinzo Abe, japán miniszterelnök döntését a globális gazdaság lassulása, a magasabb fogyasztói adók hatása és a Tokió Olimpia következő évi gazdasági hatásai motiválták. A kormány az ösztönzőcsomaggal egészen 2021-ig tervezi élénkíteni a gazdaságot, viszont a csomag nagyságát még nem határozták meg.

A japán kormány a gazdasági lassulástól félve újabb élénkítő intézkedésekbe kezd. Az is teret enged a fiskális stimulusnak, hogy a világon több ország is a fiskális lazítás politikáját kezdi el, és hogy a belső magánkereslet alacsony. Nem utolsó sorban pedig a negatív kamatok is motiválják a kormányt, hiszen a programot olcsón tudja finanszírozni.

A tervezett fiskális élénkítő program tartalmazná a tájfun utáni újjáépítéseket, valamint gátépítéseket a jövőbeli katasztrófák megelőzésére. Ezen kívül sokat költenének a kkv-k termelékenységének támogatására, a mezőgazdasági szektor élénkítésére, és a gazdasági versenyképesség növelésére az olimpia után. Utóbbi azzal magyarázandó, hogy a jövő évi olimpiai játékok befejeztével az ingatlanpiaci bővülés vissza fog esni, ami a gazdaság egészére negatívan hathat. 

A jelenleg negatív kamatkörnyezetet az előnyünkre használva, szeretnénk hitelt felvenni, amit be is fektetnénk, hogy a gazdasági növekedés és a magánbefektetések újult erőre kapjanak.

– mondta Yoshuhude Suga, japán kabinetfőnök.

Suga bejelentése pár nappal a japán jegybank kamatdöntő ülése után jött. A japán központi bank 0,1%-kal vágta az irányadó kamatokat és több milliárd yen értékű államkötvény vásárlásáról döntött.

Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Roska Botond