Pálcát törtek a drága élelmiszerárak felett a magyar boltok: van, amit fél áron szórnak ki
Gazdaság

Meglepetés az inflációs adatban

Portfolio
Októberben 2,9% volt az egy évre visszatekintő drágulás mértéke Magyarországon - jelentte a KSH. A piac 2,7-2,8%-os inflációt várt.
Szeptemberben 2,8%-on állt a fogyasztói árindex, tehát a várt stagnálás, kis mértékű lassulás helyett jött egy minimális emelkedés. A maginflációs mutató szintén magasabb lett, 3,9%-ról 4%-ra nőtt, amivel beállította az áprilisban látott, közel 80 havi csúcsot.

Az inflációs alapfolyamatok nem sok változást mutatnak az előző hónaphoz képest. Átlag felett drágultak az élelmiszerek, itt gyorsulás is megfigyelhető volt az árdinamikában (5,1%-ról 5,4%-ra), így feltehetően ez okozta a meglepetést az előrejelzésekhez képest. A sertéshús 15,5, a párizsi, kolbász 10,8, a cukor 8,1, a kenyér 6,7, a liszt 5,8, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 5,3%-kal drágultak. A húsfélék drágulásának kiváltó oka a világszerte (főként Kínában) megjelenő sertéspestis lehet.

A ruházkodásban és a tartós fogyasztási cikkek körében stabilan alakult az árdinamika, ahogyan a szolgáltatások esetében is. Az üzemanyagárak emelkedtek októberben, ám mivel tavaly is ugyanez történt az ősz közepén, ezért az éves indexre nem volt jelentős hatással.

Az MNB laza monetáris politikájára vélhetően egyetlen, kis meglepetést okozó adat nem lesz hatással. A visszafogott inflációt mutató képet emiatt még nem kell átírni. A jegybank a saját inflációs előrejelzése kapcsán legutóbb a lefelé mutató kockázatok erősségét hangsúlyozta, így a friss jelentést legfeljebb a szimmetrikusabb kockázatok felé való tolódásként értelmezi majd.

A KSH maginflációs mutatója (ami alapvető, tartós árfolyamatokat kívánja megragadni)  az áremelkedés gyorsulását jelzi. A negyedéves évesített árindex 4,3%-ra ugrott. 10 órakor jelenik meg az MNB értékelése a friss inflációs adatról, illetve a jegybank inflációs alapmutatóit is megismerhetjük. Ez utóbbiak azért fontosak, mert az MNB ezeket kiemelten figyeli az inflációs képének kialakításakor.

Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Roska Botond