Pálcát törtek a drága élelmiszerárak felett a magyar boltok: van, amit fél áron szórnak ki
Gazdaság

Meglepetés az inflációs adatban

Portfolio
Októberben 2,9% volt az egy évre visszatekintő drágulás mértéke Magyarországon - jelentte a KSH. A piac 2,7-2,8%-os inflációt várt.
Szeptemberben 2,8%-on állt a fogyasztói árindex, tehát a várt stagnálás, kis mértékű lassulás helyett jött egy minimális emelkedés. A maginflációs mutató szintén magasabb lett, 3,9%-ról 4%-ra nőtt, amivel beállította az áprilisban látott, közel 80 havi csúcsot.

Az inflációs alapfolyamatok nem sok változást mutatnak az előző hónaphoz képest. Átlag felett drágultak az élelmiszerek, itt gyorsulás is megfigyelhető volt az árdinamikában (5,1%-ról 5,4%-ra), így feltehetően ez okozta a meglepetést az előrejelzésekhez képest. A sertéshús 15,5, a párizsi, kolbász 10,8, a cukor 8,1, a kenyér 6,7, a liszt 5,8, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 5,3%-kal drágultak. A húsfélék drágulásának kiváltó oka a világszerte (főként Kínában) megjelenő sertéspestis lehet.

A ruházkodásban és a tartós fogyasztási cikkek körében stabilan alakult az árdinamika, ahogyan a szolgáltatások esetében is. Az üzemanyagárak emelkedtek októberben, ám mivel tavaly is ugyanez történt az ősz közepén, ezért az éves indexre nem volt jelentős hatással.

Az MNB laza monetáris politikájára vélhetően egyetlen, kis meglepetést okozó adat nem lesz hatással. A visszafogott inflációt mutató képet emiatt még nem kell átírni. A jegybank a saját inflációs előrejelzése kapcsán legutóbb a lefelé mutató kockázatok erősségét hangsúlyozta, így a friss jelentést legfeljebb a szimmetrikusabb kockázatok felé való tolódásként értelmezi majd.

A KSH maginflációs mutatója (ami alapvető, tartós árfolyamatokat kívánja megragadni)  az áremelkedés gyorsulását jelzi. A negyedéves évesített árindex 4,3%-ra ugrott. 10 órakor jelenik meg az MNB értékelése a friss inflációs adatról, illetve a jegybank inflációs alapmutatóit is megismerhetjük. Ez utóbbiak azért fontosak, mert az MNB ezeket kiemelten figyeli az inflációs képének kialakításakor.

Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Tesco