Gazdaság

Soha nem volt még ekkora a deficit

Portfolio
Októberben 271,8 milliárd forintos hiányt ért el a költségvetés, amire soha nem volt még példa az év tizedik hónapjában. Az idei összesített folyamatok alapján azonban még mindig kontroll alatt van a költségvetés.
A várakozások szerint alakul a költségvetés helyzete címmel adta ki előzetes tájékoztatóját a Pénzügyminisztérium. Ezek szerint októberben 271,8 milliárdos deficit alakult ki, ami az elmúlt évekhez képest rekordnak mondható.

A kormány viszont nem aggódik, ami érthető is az első tízhavi kumulált számok fényében. "A kormány felelősségteljes költségvetési gazdálkodásának eredményeként az államháztartást változatlanul a kiszámíthatóság és a stabilitás jellemzi" - írja a PM.

Így áll a költségvetés 10 hónap után

Az első tíz hónap után 575 milliárd forintnál áll a költségvetés hiánya. Vagyis az év utolsó 2 hónapjában még további 423 milliárdos hiány keletkezhet.

Az éves pénzforgalmi hiányelőirányzat ezzel október végére 57,6%-ra emelkedett, vagyis kényelmes helyzetben lehet a kormány a korábbi évekkel összevetve.

A kormány gazdaságfehérítő lépései szintén hónapról-hónapra bizonyítják eredményességüket. Mindezek nyomán 2019 első tíz hónapjában a főbb adónemeket tekintve általános forgalmi adóból az éves előirányzat 88,4 százaléka, személyi jövedelemadóból 83,9 százaléka, szociális hozzájárulási adóból és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 81,4 százaléka, míg a jövedéki adóból annak 84,9 százaléka teljesült - részletezi az első tízhavi folyamatokat a tárca.

Jelentős hazai forrás szolgál többek között a közút- és vasúthálózat megújítására, a Modern Városok Program és Modern Falu Program fejlesztéseire, valamint a nagyvállalatok hatékonyabb termelését és munkahelyteremtését célzó beruházásokra. Júliustól igényelhető a Családvédelmi Akcióterv első négy eleme, valamint már hatályos a Gazdaságvédelmi Akcióterv számos intézkedése is - folytatja a minisztérium, amely arra is emlékeztet, hogy

a gazdaság jó teljesítménye pedig lehetővé teszi, hogy a kormány idén novemberben ismét nyugdíjprémiumot fizethessen.

Gyűjtésünkből az is jól látható, hogy októberben megnyomta a kormány az EU-s projektek előfinanszírozását hazai költségvetési forrásból. Uniós bevétel ugyanis gyakorlatilag nem érkezett, viszont az EU-projektekkel kapcsolatos kiadások 162 milliárd forinttal emelkedett.

Vagyis az EU-projektek finanszírozásában látható deficit magyarázza a költségvetés hiányának nagy részét (53%).

DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
DSZZS20200216016