condoleezza rice
Gazdaság

Megszólalt Amerika volt külügyminisztere: az általunk ismert világ összeomlását láthatjuk

Portfolio
Condoleezza Rice, a Bush-kormány volt külügyminisztere úgy gondolja, hogy azok a nemzetközi rendszerek, melyeket az Egyesült Államok és szövetségesei hoztak létre a második világháború után, most komoly veszélyben vannak – írja a CNBC.

„A globális rend kizökkenés szélén áll és szerintem mind úgy érezzük, hogy a nemzetközi helyzet  valamennyire veszélyes és kaotikus. Ennek nem az az oka, hogy egy konkrét válság van, hanem mert az általunk ismert világrend összeomlását látjuk”- mondta Rice egy konferencián Abu Dhabiban.

A volt külügyminiszter úgy véli, hogy a nemzetközi gazdaság úgy lett felépítve, hogy csak nyertesei legyenek a helyzetnek és ezt olyan intézmények szavatolják, mint az IMF vagy a Világbank, melyeknek szerinte a működéshez amerikai vezetésre és katonai védelemre van szükségük.

Rice szerint Amerika vezető pozíciója is veszélyben van Oroszország és Kína előretörése miatt és a Kínával való kapcsolat „különösen komplex és az Egyesült Államok előtt álló valódi kihívás.”

Hozzátette: szerinte a legnagyobb kihívást mégis a „populizmus, nacionalizmus, protekcionizmus és izolacionizmus” jelenti.

Kérdésre kitért arra is, hogy Amerikát kihagyták például az orosz-kínai-szaúdi befektetési alapból: Rice úgy gondolja, hogy az Egyesült Államok úgy maradhat versenyképes, ha „egyértelműen érzékelteti, hogy az Amerikában való befektetés biztonságos és üdvözölt dolog, hiszen itt a jogállamiság érvényesül.”

Címlapkép: Noam Galai/Getty Images

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
donaldtrump