Dübörög az építőipar a magyar lízingcégeknél
Gazdaság

Javított az építőipar

Portfolio
Szeptemberben az építőipari termelés volumene (szezonálisan és munkanap-hatással igazítva) 5,2%-kal emelkedett. A harmadik negyedév meglehetősen cikkcakkos teljesítményt hozott az ágazatban, hiszen a júliusi óriási, 10,4%-os növekedést majdnem ugyanekkora esés követte (-9,3%), erre érkezett most az ősz eleji adat. Jó hír, hogy szeptemberben sok új rendelés is érkezett az építőiparba.

Az építőipar folytatta az emelkedő trendet, az idei évben átlagosan 28%-os a növekedés. Az év második felében ugyan lanyhult valamelyest a bővülés üteme, de még így is nagyon dinamikus az ágazat.

Általában az építőipartól az őrült száguldás után erőteljes lassulást várnak a szakértők, hiszen az EU-forrásból finanszírozott projektek kifutnak, és ezzel a kereslet jelentősen visszaesik. Ennek a folyamatnak kezdetét láthattuk az elmúlt hónapokban, amikor a rendelési mutatók magas bázisról ereszkedni kezdtek. Szeptemberben azonban kapott még egy szép nagy lökést az ágazat: a megkötött új szerződések volumene 60%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 16,6, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 98,8%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A nagy ugrás oka, hogy útépítésekre és árvízvédelmi létesítmények építésére kötöttek nagy értékű szerződéseket a cégek.

Ezzel együtt az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene még mindig 7,6%-kal elmarad a 2018. szeptember végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 53,8%-kal nőtt, az egyéb építményeké 20,6%-kal csökkent.

A harmadik negyedévben kitartott az építőipar lendülete, így továbbra is pozitívan járult hozzá a GDP-növekedéshez. Az ágazat a kis súlya miatt ugyan a negyedéves alapú gazdasági növekedést csak minimálisan támogathatta, de az éves GDP-indexet akár 0,5 százalékponttal is emelhette.

Tobias Adrian - IMF
GettyImages-502905714
Pillar_irodaház
GettyImages-500406320
GettyImages-1181803301
D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Tobias Adrian - IMF