Brexit fellelegezhetnek a nalunk elo britek is allampolgar jog letelepedes1500
Gazdaság

Brexit: fellélegezhetnek a nálunk élő britek is

Portfolio
Mivel az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárok is 2020. december 31-ig regisztrálhatnak a brit hatóságoknál a letelepedési engedélyük megszerzése érdekében, így viszonossági alapon ugyanezt szeretné megadni a Magyarországon élő brit állampolgárok és családtagjaik számára a magyar parlament is függetlenül attól, hogy esetleg már ez előtt megállapodás nélkül zuhan ki az Egyesült Királyság az EU-ból – derül ki egy friss magyar törvénymódosító javaslatból.

Viszonossági döntés

Kedd éjjel került fel a parlament oldalára az a törvénymódosító indítvány, amely a 2019. évi XV. törvényt módosítja és

megteremti annak a lehetőségét, hogy ha megállapodás nélkül, azaz rendezetlen módon zuhanna ki az Egyesült Királyság az EU-ból valamikor 2020 során, akkor is 2020. december 31-ig van lehetősége regisztrálni a Magyarországon élő brit állampolgároknak és családtagjaiknak a magyar hatóságoknál, hogy megszerezhessék a magyarországi letelepedési engedélyt.

A törvényjavaslat részletes indoklása arra emlékeztet, hogy

Az Egyesült Királyságba az uniós jog hatálya alatt érkező külföldiek – így a magyar állampolgárok is – rendezetlen kilépés esetén 2020. december 31-ig regisztrálhatnak, igazolva, hogy a kilépést megelőzően is ott éltek.

Ezt egyébként a legutóbbi adatok szerint már több mint 50 ezer magyar meg is tette a brit hatóságoknál.

Erre hivatkozva rögzíti azt a mostani törvényjavaslat, hogy „Az Egyesült Királyság kérésének megfelelően szükséges lehetővé tenni, hogy a kilépést megelőzően Magyarországon élő, a regisztrációjának a kilépés időpontjáig eleget nem tevő egyesült királysági állampolgárok a regisztrációjuknak ugyanezen időpontig eleget tehessenek.” Sőt, a törvényjavaslat azt is megengedi, hogy

A teljesített regisztrációt – az igazolási kérelem természetéhez igazodva – úgy kell tekintetni, mintha az a kilépési időpontig megtörtént volna. Ezáltal a kedvezményes letelepedésre is jogosultak lesznek és a családtagjaik sem kerülnek kedvezőtlenebb helyzetbe.

Letelepedési engedélyt szerezhetnek

A törvényjavaslat szerint a kilépést megelőzően Magyarországon élő egyesült királysági állampolgárok és családtagjaik három év előzetes tartózkodást követően nemzeti letelepedési engedély megszerzésére lesznek jogosultak, a lakhatásra, megélhetésre, egészségügyi biztosításra és Magyarország érdekére vonatkozó feltételek vizsgálata nélkül. A nemzeti letelepedési engedély megszerzéséig pedig a korábban a szabad mozgás és tartózkodás szabályrendszere szerint kiadott okmányok birtokában élhetnek továbbra is jogaikkal.

Amint a Brexitről szóló legutóbbi helyzet összefoglaló videónkban jeleztük: ha jövő év elején meg is történik a rendezett kilépés, az átmeneti időszak életbe lépése miatt az élet számos területén, így az állampolgári jogokban sem lesz lényegi változás. A fenti törvényjavaslat a rendezetlen kilépés esetére rögzíti azt, hogy ezen jogok még ebben az esetben sem sérülhetnek, ha egymás állampolgárai regisztrálnak az Egyesült Királyságban, illetve Magyarországon.

A december 12-i brit előrehozott választások tétje, hogy a kormányzó Konzervatív Párt többséget tud-e szerezni a parlamentben, vagy sem. Ha többséget tud szerezni, akkor Boris Johnson brit kormányfő ígérete szerint gyorsan átnyomják a törvényhozáson az EU-val már kitárgyalt kilépési megállapodás ratifikációját, és így akár már január elsején, vagy nagyobb eséllyel február elsején megtörténhetne a britek jogi értelemben vett kilépése az EU-ból.

Amennyiben viszont egy megosztott parlament alakul ki, így a ratifikáció akadozhat és nagy kérdés, hogy az EU 27 másik tagállama adna-e még további halasztást a Brexitben a most érvényes január 31-ig dátumhoz képest. Ha nem, akkor következne be a rendezetlen kiválás forgatókönyve, és így a fenti törvénymódosító értelmében, illetve a brit törvényhozás korábbi döntése értelmében az állampolgári jogoknak nem történhetne sérülés, ha az érintettek jövő december 31-ig elvégzik a regisztrációt a megfelelő hatóságoknál.

Amennyiben pedig esetleg az ellenzéki Munkáspárt a Liberális Demokrata Párttal összefogva tudna kormányt alakítani, akkor akár megnyílhatna az út a második Brexit népszavazás felé is, amely idővel akár azt az eredményt is hozhatja, hogy egyáltalán nem lesz brit kilépés.

Címlapkép forrása: MTI/AP/Frank Augstein

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
migrációmenekültektörökország