nyugdíjas_mti
Gazdaság

Friss nyugdíjszámok jöttek: kiderült, kik kapják a legtöbb nyugdíjat Magyarországon

Portfolio
A KSH friss tanulmánya szerint Magyarországon minden ötödik ember öregségi nyugdíjban részesült 2019 elején, arányuk az összes ellátotton belül Budapesten volt a legmagasabb. Kiderül az is, hogy a legtöbb nyugdíjat a budapestiek tehetik zsebre, miközben a három alföldi megyében az átlagnyugdíj még a 121 ezer forintot sem érte el.

Minden ötödik magyar kap öregségi nyugdíjat

A KSH adatai szerint a nyugdíjfolyósító 2019 elején a lakosság több mint negyedének folyósított nyugdíjat vagy valamilyen egyéb ellátást, a teljes lakosságon belül pedig minden ötödik ember kap öregségi nyugdíjat.

Összesen Magyarországon 2,6 millió ember kap nyugdíjat vagy valamilyen ellátást, közülük

  • több mint 2 millió 32 ezren öregségi nyugdíjban,
  • 42 ezren életkoron alapuló ellátásban,
  • 125 ezren hozzátartozói nyugellátásban,
  • 315 ezren megváltozott munkaképességűeknek járó ellátásban,
  • 58 ezren egyéb ellátásban, járandóságban részesültek főellátásként – derül ki a kiadványból.

Az öregségi nyugdíjasok száma nem változott lényegesen az előző évhez képest, a népességen belüli arányuk is közel 21% maradt. További érdekes adat, hogy a nyugdíjban és egyéb ellátásban részesülők 62%-át tették ki a nők, akiknek a férfiakéhoz képest magasabb aránya a legtöbb ellátástípusnál megfigyelhető, és különösen kiemelkedik a főellátásként ka­pott özvegyi nyugdíjak esetében (94%). Az életkoron alapuló ellátásokra, a baleseti és a rokkantsági jára­dékra, illetve a bányászok egészségkárosodási járadékára a férfiak a nőknél nagyobb arányban váltak jogosulttá – írják.

Budapesten a legmagasabb az öregségi nyugdíjasok aránya

Mint ahogy a KSH rávilágít, az öregségi nyugdíj feltétele a nyugdíjkorhatár elérése és az előírt szolgálati idő összegyűjtése. Éppen ezért a né­pesség korösszetétele mellett egy adott terület gazdasági helyzete és az ott élők egészségi állapota is befolyásolja az öregségi nyugdíjasok arányát. Erősen korlátozott munkavállalási lehetőségeknél vagy rossz egészségi állapot esetén nehezebb megszerezni a nyugdíjjogosultságot.

Így aztán nem meglepő, hogy a januári adatok szerint az öregségi nyugdíjasok aránya az összes ellátotton belül Budapesten volt a legmagasabb (88%), valamint (Komárom-Esztergom megye kivételével) a közép- és a nyugat-dunántúli megyékben haladta még meg a 80%-ot. A megyék közül Szabolcs-Szatmár-Bereg volt az egyetlen, ahol az öregségi nyugdíja­sok aránya 70% alatt maradt.

ksh2

Az idősek között szinte mindenki kap nyugdíjat

2019 elején 2 millió nyugdíjkorhatárt betöltött, azaz 64 éves és annál idősebb ember élt Magyaror­szágon, akiknek 92%-a öregségi nyugdíjban részesült, további 5%-uk korbetöltött özvegyi nyugdíjat, rokkantsági, illetve egyéb ellátást kapott – írja a KSH.

ksh3

Tavaly a nyugdíjbiztosítási szervek 133 ezer új ellátást állapítottak meg, 3%-kal többet, mint az előző évben. Az új megállapítások

  • 39%-a korbetöltött öregségi nyugdíj,
  • 22%-a „nők 40” öregségi nyugdíj,
  • 34%-a özvegyi nyugdíj,
  • 5%-a egyéb ellátás, járandóság volt.

A KSH kiadványából kiderül az is, hogy a „nők 40” miatt a nők átlagos életkora öregségi nyugdíjba vonulásuk időpontjában (61,2 év) közel 3 évvel maradt el a férfiakétól (63,8 év).

A nők tehát átlagosan 61évesen, a férfiak pedig 64 évesen mennek nyugdíjba.

135 ezer forint az átlagnyugdíj

Januárban a 2,6 millió ellátott átlagosan 122,6 ezer forintnyi ellátást kapott, ezen belül az öregségi nyugdíjasok átlagosan 135 ezer forintot kaptak kézhez. A kiadvány kitér arra, hogy az öregségi nyugdíj a januári nettó átlagkereset 59%-ának felelt meg. A férfiaknak átlagosan 18 ezer forinttal magasabb összegű ellátást folyósítottak (147 ezer forint), mint a nőknek (128 ezer forint). Az ellátások összegének nemek közti eltérése az özvegyi nyugdíjaknál a legszembetűnőbb: a nők 76 ezer forintos özvegyi nyugdíja duplája volt a férfiakénak.

A KSH kitér arra is, hogy a magyar nyugdíj mennyiben tudja helyettesíteni a keresetet, ezt az aggregált helyettesítési ráta mutatja, amely a 65–74 éves korcsoport medián egyéni bruttó nyug­díjának és az 50–59 éves korcsoport medián bruttó keresetének hányadosaként jött ki.

A magyar ráta a 2016-os 67%-ról 64%-ra csökkent, de még így is 6 százalékponttal az európai uniós átlag felett maradt. Magyarországon a nyugdíj adó- és járulékmentes, ezért a mutató hazánkban a nettó nyugdíj és a bruttó jövedelem hányadosa. Így a nyugdíj tényleges keresetpótló képessége erősebb a mutató értékénél.

Budapesten kapják a legtöbb pénzt a nyugdíjasok

A januári adatok szerint az öregségi nyugdíjasok 29%-ának 100 ezer forintnál kisebb összegű ellátást folyósítottak. Az előző évben ez az arány még 32% volt. Az ellátottak több mint felének nyugdíja 100 ezer és 179 ezer forint közé esett, hasonlóan az előző évi megoszláshoz. 3 százalékponttal növekedett a 180 ezer forint feletti öregségi nyugdíjak aránya.

Az öregségi nyugdíjak esetében kiemelkedik a budapesti adat, itt 161 ezer forint volt az átlagnyugdíj, ami az országos átlagot 26 ezer forinttal, a legalacsonyabb összeget mutató Bács-Kiskun megyeihez képest pedig 41 ezer forinttal haladja meg.

Az országos átlagnál magasabb összegű ellátást Budapesten kívül csak Pest megyében, valamint Közép-Dunántúlon (Komárom-Esztergom és Fejér megyében) folyósítot­tak. Az Alföld három megyéjében, Bács-Kiskun, Békés és Szabolcs-Szatmár megyében nem érte el a 121 ezer forintot sem a havi átlagos összeg.

A 100 ezer forintnál kisebb összegű nyugdíjban részesülők aránya ez utóbbi megyékben volt a legmagasabb, 37–39%, míg Budapesten 18% alatt maradt. A budapesti öreg­ségi nyugdíjasok 17%-ának 220 ezer forint feletti öregségi nyugdíja volt, szemben Békés megyével, ahol az ellátottak mindössze 4%-a rendelkezett ilyen összegű járandósággal – írják.

ksh5

Címlapkép: MTI Fotó/Komka Péter

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
migrációmenekültektörökország