Ipar 4.0 robot
Gazdaság

Kiderült, mitől robbant fel az ipar

Portfolio
Erősen kezdte az őszt az ipar: szeptemberben a termelés volumene (a múlt heti előzetes adatokkal megegyezően) 3,1%-kal haladta meg előző havit. A mai részletes adatokból az is kiderül, hogy a gyors bővülésért az elektronikai ágazat felel. Az új rendelések - igaz, mély bázisról - megugrottak, így továbbra sem látszik, hogy a német ipari recesszió kihatna a magyar szektorra.

Szeptemberben a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás az előző hónaphoz viszonyítva 3,1%-kal nőtt - jelentette a KSH. A nyári bizonytalankodás után a szektor erősen indította a szeptembert, így enyhülhetnek azok az aggodalmak, amelyek szerint az európai gyengélkedés most már a  hazai ipart is gyorsan eléri.

Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 9,0%-kal volt magasabb mint egy évvel korábban. Az éves indexek alapján szembeötlő az elektronika száguldása: az ágazat néhány hónap alatt óriási mértékben növelte a termelési volumenét. A KSH erről szűkszavúan csak annyit közölt, hogy a két legjelentősebb alágazat közül az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 50, a híradástechnikai berendezés gyártása 27%-kal nőtt. A növekedés struktúrája arra utal, hogy a szeptemberi megugrás mögött ugyanaz áll, mint ami az ipar egész évben mutatott ellenállóképességét magyarázza. A gyenge külső keresletet allokációs hatások ellensúlyozzák, a korábban elhatározott kapacitásbővítő beruházások fokozatosan fordulnak termőre. Ebben az időszakban indult el a termelés például a Xiamen Intretech első magyarországi üzemében Kapuváron. A kínai elektronikai vállalat többek között az intelligens megoldások (smart home, vezérlés, fogyasztói elektronikai termékek), a robotrendszerek és az automatizálás területein tevékenykedik - derül ki a HIPA közléséből. Vélhetően a járműgyártáshoz kötődő elektronikai beszállító szegmens is bővülhetett, csőben volt például a Bosch kapacitásbővítése.

ipar2

Némi megkönnyebbülést hoztak a rendelési mutatók is, amelyek már jó ideje lassulást vetítenek előre. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 25%-kal nagyobb volt a 2018. szeptemberinél. Az új belföldi rendelések 8,0, az új exportrendelések 28%-kal nőttek. A magas indexekért részben az is felel, hogy tavaly szeptemberben gyenge rendelési aktivitást láthattunk, ez magyarázza, hogy az új rendelések mostani megugrása ellenére az összes rendelésállomány még minidig 6,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. 

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
m3as