halászbástya_budapest_shutter
Gazdaság

Mindenkit lepipál a magyar gazdaság, egész Európa a hátunkat nézi

Portfolio
Ismét az Európai Unió élén áll a magyar gazdaság növekedése, később legfeljebb Írország előzhet még meg, vagyis majdnem biztos, hogy beigazolódik Varga Mihály optimista várakozása, és a dobogón leszünk. Egyébként egész Európából kedvező hírek érkeztek, sehol nem zsugorodott a gazdaság a harmadik negyedévben, így talán enyhülnek a recessziós félelmek.

A második negyedévben sokáig vezette az európai rangsort a magyar gazdaság növekedése, aztán végül Írország beelőzött, mely később publikálta csak az adatot. Egyelőre hasonló a helyzet a harmadik negyedéves adatok tekintetében is: az Eurostat által publikált húsz tagállam között éves összevetésben a magyar 4,8%-os növekedés magasan veri a teljes mezőnyt. Rajtunk kívül csak a német növekedés kezdődik négyessel. A listában egyébként megint erős Kelet-Közép-Európa dominanciája, a magyar-lengyel páros mellett Bulgária került fel a dobogóra, őket a litván és a román növekedés követi. A lista végén az olasz és a német gazdaság növekedése áll, melyek az egy százalékos ütemet sem érték el a tavalyi harmadik negyedévhez képest.

Ha negyedéves összevetésben nézzük a növekedési számokat, akkor az 1,1%-os magyar bővülés a második helyre elég, az előzetes statisztika szerint Lengyelország 1,3%-kal tudott bővülni a második negyedévhez képest. Ezzel ki is pipálhatjuk azt a két országot, melyek a bűvös 1 százalékos növekedési ütemet el tudták érni, mögöttünk a bolgár gazdaság már csak 0,7 százalékos növekedést tudott felmutatni.

Egész Európát nézve jó hír, hogy az eddig ismert adatok szerint egyik ország gazdasága sem zsugorodott a harmadik negyedévben. Előzetesen Németország kapcsán volt kérdés, hogy sikerülhet-e elkerülni a technikai recessziót a második negyedéves visszaesés után, a reggel megjelent adatok szerint ugyan továbbra is szerény, de növekedés volt a harmadik negyedévben.

A korábbi adatok alapján Írországnak van még reális esélye, hogy megelőzze a magyar növekedést, ők a második negyedévben 6%-kal tudtak bővülni, negyedéves összevetésben viszont csak 0,7 százalékos volt a növekedésük. Mellettük Észtország növekedése volt 3,8% az előző negyedévben, nekik nagyot kellene gyorsulni, hogy megközelítsenek minket. Hasonló a helyzet Luxemburg és Málta esetében, melyek 3,7, illetve 4 százalékos növekedést tudtak produkálni a második negyedévben.

Így minden esély megvan arra, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter optimista várakozásainak megfelelően a harmadik negyedévben is Európa dobogóján legyen a magyar növekedés.

A ma megjelent adatok arra is rávilágítanak, hogy kicsit enyhülnek a recessziós félelmek az Európai Unióban. A szakemberek szerint ezt segítheti majd az EKB szeptemberben bejelentett további lazítása, melynek hatása majd a negyedik negyedévben fejtheti ki hatását.

Címlapkép: Shutterstock

matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
matolcsy191211