D__VG20191104001
Gazdaság

Nagyobb lesz a minimálbéremelés? Arra azért még ne vegyél mérget

Portfolio
Újrakezdődnek a minimálbér tárgyalások, a felek álláspontja azonban nagyon messze van egymástól.

Komoly esélye van a bérmegállapodás újratárgyalásának, miután a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF). A kormány ugyanis közölte, hogy a bérmegállapodás szempontjából kiemelten kezelt három makrogazdasági mutató összességében 2 százalékpontot meghaladó mértékben tér el a várakozásoktól, és külön is van esély az 1%-pontos elmozdulására a megállapodásban rögzített mértéktől. (Ez a feltétele annak, hogy újratárgyalják a bérmegállapodást.) A bérmegállapodás még

  • 2,7%-os inflációval,
  • 3,9%-os gazdasági növekedéssel és
  • 2,9%-os termelékenységnövekedéssel számolt,

ehhez képest várhatóan minden adat érdemben erősebb lesz.

Az esetlegesen újrakezdett tárgyalások nem jelentenek automatikusan a tervezettnél nagyobb minimálbér- és garantáltbérminimum-emelést, mert annak mértékéről is meg kell a feleknek állapodni – hangsúlyozták a Portfolio-nak a tárgyalások résztvevő felek. (Az érvényben lévő bérmegállapodás szerint 8-8%-kal nő jövőre is a minimálbér és a garantált bérminimum is, ahogy az idén is történt.)

A VKF-en kiderült, hogy a munkáltatói szövetségek erőteljesen vonakodnak a nagyobb béremeléstől. Számukra a szociális hozzájárulási adó év eleji csökkentése a fő kérdés, ez befolyásolja ugyanis az álláspontjukat, ettől teszik függővé, hogy támogatnak-e esetleg a megállapodás mértékénél (8%-nál) nagyobb béremelést. A Portfolio viszont úgy értesült, a VKF-en az is kiderült, hogy a szocho gyorsabb csökkentésétől viszont a kormány zárkózik el egyelőre, továbbra is csak 2020 második felétől mérsékelné a járulékot, ha fennmarad a 6% feletti reálkereset-növekedés. Erre azonban szintén nem lehet mérget venni, hiszen az infláció a keresetek növekedésének egyre nagyobb részét veszi el. (Igaz, a jövő év eleji inflációs kilátások még nem mutatnak magas pénzromlási ütemet.)

Ezek alapján úgy tűnik, hogy jelenleg megrekedni látszanak az álláspontok, hiszen a kabinet nem szeretne bevállalni egy olyan döntést, amely csökkenti a költségvetési bevételeket a jövő év elejétől egy olyan időszakban, amikor a gazdasági növekedés lassulni fog, miközben a költségvetési hiányt igyekeznének lefaragni.

A vállalatok is hasonló helyzetben vannak: a munkaerőhiány egyébként is kikényszeríti a gyors béremelést, a 8%-nál magasabb minimálbér- és bérminimum-emelés pedig erodálná a profitabilitásukat, és nem csak költségoldalon, hanem bevételi oldalon is komoly kihívásokkal nézhetnek szembe a magyar gazdaság növekedésének várható lassulása és a külső kereslet bizonytalan alakulása (Brexit, német lassulás, kereskedelmi háború) miatt.

(Címlapkép: MTI Fotó/Varga György)

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
m3as