Varga Mihaly ot szazalekes GDP penzugyminiszterium
Gazdaság

Tönkreverte az egész régiót a magyar gazdaság

Portfolio
Azzal, hogy a magyar gazdaság az idei harmadik negyedévben 5%-kal nőtt a nyers adat szerint, két szempontból is abszolút kilóg a régiós mezőnyből: egyrészt ez gyorsulást jelent a második negyedévi 4,9% után, míg a többieknél jellemzően lassulás történt, másrészt maga a növekedés üteme is sokkal gyorsabb, mint a régiós országok eddig közzétett adatai.

A lengyel GDP-növekedés a harmadik negyedévben 4,6%-ról 3,9%-ra lassult éves összevetésben, míg az elemzői konszenzus 4,1%-os adatra számított. Negyedéves alapon azonban gyorsulás következett be 0,8%-ról 1,3%-ra.

A bolgár harmadik negyedéves GDP-növekedés 3,8%-ról 3,7%-ra lassult éves alapon a bolgár statisztikai hivatal adatközlése szerint, míg negyedéves alapon 0,9%-ról 0,7%-ra lassult a bővülés üteme – jelezte a Reuters.

A román harmadik negyedéves GDP-növekedés 4%-ról 3%-ra lassult a statisztikai hivatal előzetes becslése szerint a kiigazítatlan adatok szerint, míg szezonálisan kiigazítva 3,8%-ról 3,2%-ra lassulás történt. Negyedéves alapon 1,7%-ról 0,6%-ra lassult a növekedés üteme a román gazdaságban a Reuters beszámolója szerint.

A cseh GDP-növekedés a harmadik negyedévben 2,8%-ról 2,5%-ra lassult a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) első becslése alapján, míg az elemzők 2,7%-os növekedési ütemet vártak. Negyedéves alapon mindössze 0,3%-os volt a növekedés, ami a Reuters beszámolója szerint 2016 első negyedéve óta a legalacsonyabb ütem. "A pozitív gazdasági fejlődéshez a belső fogyasztás és a cseh termékek iránti külföldi kereslet egyaránt hozzájárult. A hozzáadott érték növekedését elsősorban a kereskedelem és az információs technológiák támogatták. Az iparban alacsonyabb volt a harmadik negyedévi dinamizmus, mint az első fél évben" - mondta Jan Benedikt, a CSÚ statisztikai szakértője újságíróknak az MTI tudósítása szerint. A csehországi foglalkoztatottság a harmadik negyedévben éves szinten 0,7 százalékkal emelkedett, negyedéves összehasonlításban azonban 0,2 százalékkal csökkent.

A szlovák növekedés nagy lassulást szenvedett el, hiszen 2,2%-ról 1,3%-ra süllyedt az ütem az előzetes adatok szerint, míg a piac 2,3%-os GDP-növekedésre számított. Negyedéves alapon a várt 0,6%-os bővülési ütem helyett 0,4%-os adatot tett közzé a szlovák statisztikai hivatal.

Címlapkép forrása: Pénzügyminisztérium

matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
matolcsy191211