mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Gazdaság

Ha nem lenne az MNB kamatdöntése, akkor unalomba fulladna a hetünk

Portfolio
Viszonylag unalmas hetünk lesz, csak az MNB keddi kamatdöntése említésre méltó, bár a jegybanktól sem várunk igazán komoly lépést, legfeljebb a közlemény hangvételére lesz érdemes figyelni. Külföldön a hét végén érkező konjunktúraadatok hozhatnak kilengéseket a piacon.

A harmadik negyedéves GDP-növekedés első becslésének megjelenése után az MNB hétfő reggel publikálja a pénzügyi számlák friss adatait. Ebben a legnagyobb kérdés most is az lehet, hogy a GDP-arányos adósságráta csökkent-e tovább a 70 százalékos lélektani szint áttörése után. Közben az EKB hétfő délelőtt publikálja pénzügyi stabilitási jelentését.

Kedden jön a hét legfontosabb eseménye, az MNB kamatdöntése, a Monetáris Tanács szokás szerint kora délután teszi közzé döntését, majd egy órával később adják ki a közleményt. A kamatokon biztosan nem változtat a jegybank, a fő kérdés az lesz, hogy a közlemény hangvételén változtatnak-e, utalnak-e a későbbi lépésekre. Az elemzők belátható időn belül nem számítanak a monetáris kondíciók szigorítására, sőt sokak szerint további eszközvásárlással akár lazíthatnak is még.

A kínai jegybank szerda reggel tartja kamatdöntő ülését, ami azért lehet érdekes, mert Donald Trump amerikai elnök többször a jüan leértékelésével vádolta meg az ázsiai országot, így a kereskedelmi háború mellett a devizaháború réme is megjelent. Este az amerikai jegybank legutóbbi ülésének jegyzőkönyve jelenik meg, melyből a Fed további lépéseire lehet következtetni esetleg. Most úgy tűnik, hogy egy időre megállnak a kamatvágásokkal, erre utalt a múlt héten Jerome Powell elnök is.

A Pénzügyminisztérium csütörtök reggel teszi közzé az államháztartás októberi részletes beszámolóját. Délelőtt az OECD is publikálja friss előrejelzését a tagállamokról, ebben a magyar gazdaságra vonatkozóan is lesznek friss becslések. A nap második felében pedig az EKB legutóbbi ülésének jegyzőkönyve jelenik meg.

Péntek reggel a német GDP-növekedés részletes adata jelenik meg, emellett délelőtt az európai beszerzési menedzserindexekre, a nap második felében pedig az amerikai konjunktúraadatra lesz érdemes figyelni.

Címlapkép: Shutterstock

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
donaldtrump