Előfizetői tartalom

Kirobbanó formában a gazdaság, emelkedik az infláció – Mit lép az MNB?

Portfolio
Változatlanul hagyhatja a monetáris kondíciókat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a keddi kamatdöntő ülésen a Portfolio által megkérdezett közgazdászok szerint. Az inflációval kapcsolatos kép azonban kissé változott a szakértőkben: októberben a vártnál magasabb volt az áremelkedési ütem, a mélyben húzódó inflációs folyamatok (maginfláció) is erőteljesebbek, miközben a harmadik negyedéves kifejezetten gyors GDP-növekedési adat is robusztus belső keresletet feltételez, ami szintén magasabb inflációs pályát jelezhet. A külső, euróövezeti inflációs környezet azonban alacsony, ami lefelé húzza a hazai áremelkedési ütemet is, így az MNB várhatóan még hosszú ideig nem szigorítja a monetáris kondíciókat.

Az elmúlt egy hónapban beérkező makrogazdasági adatok kissé megváltoztatták a magyar gazdaságról alkotott képet. Az inflációs pálya valamelyest magasabb lehet, mint korábban várni lehetett, illetve a gazdaság növekedése is gyorsabb, mint ahogy a legtöbb szakértő várta. A kissé magasabb infláció és a gyors GDP-növekedés egyelőre azonban várhatóan nem befolyásolja a Magyar...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái