klímaváltozás és a gazdaság kapcsolata, ingatlanok és erdőtüzek
Gazdaság

Mekkorák legyenek a kamatok a klímaváltozás miatt?

Portfolio
A klímaváltozás befolyásolhatja a reálkamatok természetes szintjét és ha a klímával kapcsolatos kockázatokat alulértékeljük, akkor egy hirtelen piaci korrekció a pénzügyi intézeteket nagy veszteségekbe lökheti – figyelmeztet Lael Brainard a Fed kormányzója. Az amerikai jegybank közgazdásza arról beszélt, hogy a klímaváltozásnak milyen következményei vannak a monetáris politikára és a pénzügyi stabilitásra.

Lael Brainard a Kílmaváltozás Közgazdasága című konferencián San Franciscóban beszélt a klímaváltozás monetáris politikára, a kamatokra és a pénzügyi stabilitásra gyakorolt hatásáról. Brainard szerint a Federal Reserve hatáskörébe tartozik egy erős és stabil gazdaság támogatása.

A Fednek, és általában a jegybankoknak nem is a klímaváltozás megakadályozásával kell foglalkozniuk, hanem inkább meg kell érteniük, hogy a klímaváltozásnak milyen hatásai vannak a gazdaságra.

A klímazavarok természetét és azok gazdasági kockázatát meg kell érteniük, annak érdekében, hogy a gazdaságpolitika hatásosan tudjon rá reagálni.

A monetáris döntéshozóknak majd pontosan kell értékelni egyes természeti katasztrófák, mint például a hurikánok, tűzvészek és áradások gazdaságra gyakorolt hatásait. Ezek a kockázati prémiumokban lesznek majd megfigyelhetők és ezáltal a hosszú távú kamatok természetes szintjén, ami a monetáris politika egyik kulcsfontosságú eleme.

A kamatok természetes szintjét semleges kamatként is ismerik. A semleges kamat − a potenciális kibocsátáshoz hasonlóan – egy elméleti egyensúlykoncepció, nem megfigyelhető változó. Empirikusan ezért nehezen ragadható meg, pontbecslését nagyfokú bizonytalanság övezi. A kamatszint akkor kerül a semleges szintjére, ha a gazdaság a keresleti és kínálati kapacitásokkal összhangban alakul (zárt a kibocsátási rés), nincs középtávú inflációs nyomás, az előre tekintő infláció a célon van, a kockázati felárak is megfelelnek középtávú értéküknek. (MNB Szemle, 2013)

Brainard úgy látja, hogy a kamatok természetes szintjének (a klímaváltozás, az egyre gyakoribb hőhullámok által kiváltott) változása hatást gyakorolhat a gazdasági kibocsátásra és a munkaerő termelékenységére. Az energiaszektor változása, a biztosítási prémiumok növekedése és a klímaváltozásra fordított egyre növekvő kiadások komoly változásokat tartogatnak.

A klímaváltozással kapcsolatban új eljárások és rendeletek lépnek életbe, ezek pedig befolyásolni fogják az árakat, a termelékenységet, a foglalkoztatást és a kibocsátást. A klímával kapcsolatos bizonytalanság rengeteg befektetést foghat vissza a jövőben – fogalmazta Brainard.

A jegybankoknak arra is oda kell majd figyelniük, hogy a klímaváltozásból következő pénzügyi kockázatok milyen hatással lesznek pénzügyi stabilitásra. Brainard szerint a Fednek a felelőssége, hogy megvédje a pénzügyi rendszert a klímaváltozásból adódó negatív gazdasági sokkoktól. Ezek a negatív gazdasági sokkok a természeti katasztrófáknak kitett eszközök károsodásából adódhatnának. 

Amennyiben az ingatlanárak nem foglalják magukba a klímakockázatokat, egy hirtelen árkorrekció komoly pénzügyi veszteségeket okozhatna a pénzintézeteink számára, ez pedig csökkenthetné a reálgazdaságba történő hitelkihelyezéseket

– figyelmeztetett Brainard.

A magáncégek, mint például a biztosítási cégek, hitelminősítő intézetek, adatbányász vállalatok és aktuáriusok már foglalkoznak azzal, hogy ezeket az adatokat megjelenítsék a kockázataikon és megfelelő információt nyújtsanak a befektetőiknek és a pénzügyi intézeteknek. Továbbá több vállalat is elkezdte jelenteni a klímával kapcsolatos pénzügyi kitettségét a Karbon Közzétételi Projekt (Carbon Disclosure Project, CDP) számára, ami a Pénzügyi Stabilitási Tanács Klímával Kapcsolatos Pénzügyi Közzétételek égisze alatt működik. 

A CDP becslése szerint az 500 legnagyobb vállalat 1000 milliárd dollár értékben van kockázatnak kitéve.

A CPD-nek jelentő vállalatok nagy része már beleépíti a klímával kapcsolatos kockázatokat a kockázatelemzési szempontjaikba.

A Fed mélyrehatóan kutat a klímával kapcsolatban, ami a természeti és időjárási katasztrófák gazdasági és pénzügyi hatásait mérlegeli. Azáltal, hogy az amerikai jegybank részt vesz klímaváltozással kapcsolatos kutatásokban, a Fed hatásosabban tud majd egy erős gazdaságot és egy stabil pénzügyi rendszert támogatni.

Címlapkép: David McNew/Getty Images

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
migrációmenekültektörökország