GettyImages-1173047339
Gazdaság

Szigoríthatják a népszerű kisadót

Portfolio
A korábban felröppent hírekhez képest ugyan másképp, de változni fog a kisadózók élete.

A jövő év második felétől alaposan megváltozik a kisadózó vállalkozások (Kata szerint adózók) és a megbízóik élete – írja az mfor.hu. Parragh László, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a lapnak elmondta: a kormány 2020 második felére alakítja ki azt a metodikát, amivel a jelenleginél hatékonyabban lehet megállapítani, hogy munkaviszonyban vagy vállalkozói szerződéssel lehet adott munkakört ellátni.

​Miközben a munkaadók egy része a törvénynek megfelelő munkavállalói jogviszonyban foglalkoztatja a dolgozóit, más cégeknél Kata-ba „kényszerítik” az alkalmazottat azokban a munkakörökben, amelyeket pedig a munkajogi szabályok szerint munkavállalóként kellene ellátni, magyarul csalnak – mondta Parragh.

A lényeg, hogy meg lehessen különböztetni a munkaviszonyt a vállalkozói szerződés szerinti megbízástól, és ennek a jövőben nagyobb érvényt szerezzenek. Nem akarnak szakmákat kizárni a Kata alanyai közül, az nem lenne helyes út - közölte a kamarai elnök. Így marad az, hogy az ellenőrzések szigorításával próbálják elejét venni a Kata elburjánzásának, s ennek a módszertanát fogják a következő hónapokban kidolgozni.

Az igazán nagy baj a munkaerő-kölcsönzőknél van, ahol szerinte ezres nagyságrendben, visszaélés szerűen veszik igénybe a KATA nyújtotta lehetőséget. Szerinte a következő napokban ezzel kapcsolatban fontos bejelentésekre lehet számítani. Ennél jóval kisebb a probléma a hagyományos szakmákban, mint a fodrász, cipész. Viszont arra a kérdésre, hogy a médiában dolgozóknak van-e okuk aggódni, határozott igen volt a válasz.

(Címlapkép: Dimas Ardian/Bloomberg via Getty Images)

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
migrációmenekültektörökország