Gazdaság

Varga Mihály: jövőre újabb élénkítő lépések és katás szabályváltozások jönnek

Portfolio
Várhatóan a jövő év elején körvonalazódhatnak a szóba jöhető újabb gazdaságélénkítő lépések, azaz a második gazdaságvédelmi akcióterv elemei – jelezte a Magyar Nemzetnek Varga Mihály a minap közzétett 5%-os harmadik negyedéves GDP-adatot követően. Az egykulcsos szja csak 2021 körül kerülhet napirendre, a kata adónem körüli radikális javaslatokról pedig még egyeztet a tárca – jelezte a pénzügyminiszter.

A Magyar Nemzetnek adott rövid interjú fontosabb üzenetei:

  • „A kormány már hozzálátott a második gazdaságvédelmi akcióterv kialakításához is, a munka több tárca bevonásával zajlik. Várhatóan a jövő év elején körvonalazódhatnak a szóba jöhető újabb gazdaságélénkítő lépések.”
  • A kormány régóta hangoztatja a legfeljebb 9 százalékos szja elérésének célját, de a változtatás 700-800 milliárd forintos adócsökkentést jelentene, így a kérdés emiatt „leghamarabb 2021 környékén kerülhet újra napirendre”. 
  • A több mint háromszázezer tagot számláló kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) szabályváltozása „szintén jövőre következhet, s csakis a visszaélések megakadályozása, a katások érdekeinek védelme mentén történhet meg.”
  • Az 5%-os friss GDP-adat kapcsán megjegyezte, hogy „örömteli tény, hogy a magyar gazdaság fejlődésében most is érdemi szerepet játszottak a megfelelően felhasznált uniós források” és visszautalt arra, hogy a mostani ciklus forrásainak 60%-át használják közvetlen gazdaságfejlesztésre, míg az előző ciklusét csak bő 10%-ban, így szerinte ez is szerepet játszik a gyors növekedésben. „Pillanatnyilag Magyarország fejlődik a leg­gyorsabban az unióban, döntésünk tehát helyes volt.”
  • Arra a felvetésre, hogy az utóbbi időben a német ipar érdemben nem nő, miközben a magyar igen, részben azt a magyarázatot adta, hogy „a német cégvezetők is igen fontosnak tartják a költségek alakulását és a termelékenységet. S mivel a német nagyvállalatok jelenleg kedvezőbb költségek mellett termelnek közép-európai gyáraikban – tehát nemcsak nálunk, hanem például Lengyelországban vagy Csehországban is –, ezért előbb döntenek műszakcsökkentésről vagy leépítésről a német üzemekben, mint itt.”
  • Utóbbi kapcsán felhívta a figyelmet arra: „a helyzet azonban átmeneti, idővel a német gyárak is teljes kapacitásra kapcsolnak, s meglehet, hogy fejlettebb technológiával jelennek meg a piacon. A magyar gazdaság versenyképességét emiatt tovább kell javítani.”
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
migrációmenekültektörökország