Paks nuclear power plant
Gazdaság

Kibökte a kormány: később lesz új paksi atomerőmű

Portfolio
A paksi atomerőmű új blokkjai tíz év múlva, 2029-re készülhetnek el - derül ki Süli János Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter szavaiból.

Süli János a parlamenti meghallgatásakor úgy fogalmazott, hogy majd' 10 év mire a paksi atomerőmű új blokkjai elkészülnek - írja a Népszava. A napilap felhívja a figyelmet, hogy az eddigi (igaz, az utóbbi időben már nemigen hangoztatott céldátum) 2026-27 volt, vagyis most tulajdonképpen a kormány elismerte, hogy csúszik a projekt. Ezt a miniszter a Népszavának közvetlenül is megerősítette, a gazdasági bizottság előtt tartott előadásában pedig kijelentette, hogy hamarosan lesz új hivatalos céldátum.

Az új céldátum még mindig nem tekinthető óvatos becslésnek, hiszen a szakértők már tavaly is 2032-re tették az átadás várható idejét. Az optimizmust táplálhatja, hogy a miniszter szavai szerint a próbaüzem időtartama akár egy hónapra is csökkenhet, illetve a hivatalos 6 éves építési idő csökkenhet, ahogy más projektekben növekszik az orosz kivitelező építési tapasztalata. 

Ahogy tegnap beszámoltunk róla, hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet a Paks 2 projekt finanszírozási szerződésének módosítása. Magyarország a végtörlesztés határidejét szeretné kitolni, ennek értelmében a magyar állam nem 2026-ban kezdené a 10 milliárd eurós hitel törlesztőrészletének és a kamatának a visszafizetését, hanem akkor, amikor a blokkokat üzembe helyezték.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
migrációmenekültektörökország