usa, climate change
Gazdaság

A klímaváltozás 3%-kal csökkentheti a világgazdaság GDP-jét

Portfolio
A világgazdaság a klímaváltozás következtében 3%-kal teljesít gyengébben majd az elkövetkező 30 évben - írja friss tanulmányában az Economist Intelligence Unit. A károk legnagyobb elszenvedői a fejlődő országok lesznek, de az Egyesült Államok gazdaságát is érdemben fogja érinteni a helyzet.

Az Economist Intelligence Unit szerint a klímaváltozás gazdasági hatásait Afrika, Dél-Amerika és a Közel-Kelet fogja leginkább érezni. Ez azért van, mert ott magasabb az átlaghőmérséklet és kisebbek a gazdaságok, ezáltal jobban ki vannak téve a klímaváltozás hatásainak. A klímaváltozás az Egyesült Államokat is érinteni fogja. Az EIU kutatása szerint az amerikai gazdaság 2050-ig 1,1%-kal fog lassabban növekedni, azzal a növekedési pályával szemben, mintha nem lenne klímaváltozás.

A kutatás alátámasztja az amerikai Nemzeti Gazdaságkutató Iroda tanulmányát (National Bureau of Economic Research, NBER), amit augusztusban adott ki a kutatóintézet. Az ő eredményük szerint az elkövetkező 81 évben az amerikai gazdaság akár 10,5%-kal is alacsonyabb növekedési pályát futhat be az emelkedő hőmérséklet miatt.

Ennek ellenére az Egyesült Államok novemberben elkezdte a Párizsi klímaegyezményből való kilépési folyamatot. Az USA kormánya ezt azzal indokolta, hogy a klímaegyezmény egyenlőtlen gazdasági terhet ró ki rájuk.

Az IMF nemrég csökkentette a globális növekedési előrejelzését 3%-ra, ami a globális pénzügyi válság óta nem volt ilyen alacsony.Címlapkép: John Lamparski/Getty Images

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
migrációmenekültektörökország