valdis dombrovskis
Gazdaság

Elkaszálta Brüsszel Magyarországot

Portfolio
Tovább zajlik az újfajta költségvetési eljárás Magyarország ellen, amit másfél évvel ezelőtt indított az Európai Bizottság, amiért a magyar kormány idén nem közelített megfelelő tempóban az előírt költségvetési hiánycélhoz. Ha viszont minden a kormány tervei szerint valósul meg 2020-ban, akkor rendben lesz a magyar büdzsé, brüsszeli szemmel is.

Az Európai Bizottság a mai napon közzétette az euróövezeti tagállamok 2020. évi költségvetésiterv-javaslatairól szóló véleményét és egyúttal további ajánlásokat fogalmazott meg Magyarország és Románia számára a jelentős eltérési eljárás keretében. Ennek az eszköznek a segítségével figyelmeztetést lehet küldeni azoknak a tagállamoknak, melyek jelentős mértékben eltérnek a Stabilitási és Növekedési Paktum prevenciós ágának követelményeitől. Az eljárás további célja, hogy segítsen az érintett tagállamoknak visszaállítani vagy megközelíteni azt a költségvetési helyzetet, amelyben akkor lennének, ha az eltérés nem következett volna be - írja a Bizottság szerdai közleményében.

Magyarország vonatkozásában a Bizottság azt állapította meg, hogy az eljárás keretében 2019. júniusban kiadott tanácsi ajánlás nyomán nem történtek eredményes intézkedések.

A Bizottság ezért javasolja, hogy a Tanács hozzon határozatot az eredményes intézkedések elmulasztásáról, valamint fogadjon el egy Magyarországnak címzett módosított ajánlást, azt szorgalmazva, hogy az ország hozzon intézkedéseket 2020-ban a középtávú költségvetési célhoz vezető kiigazítási pályától való jelentős eltérés korrekciója érdekében.

Az ajánlástervezet elsődleges célja, hogy Magyarország hajtsa végre az ahhoz szükséges intézkedéseket, hogy a nettó elsődleges államháztartási kiadások nominális növekedése 2020-ban ne haladja meg a 4,7%-ot, ami a GDP 0,75%-át kitevő éves strukturális kiigazításnak felel meg.

A részletes bizottsági dokumentumból kiolvasható, hogy a magyar kormány október 15-én válaszolt a Tanács ajánlásaira. A Bizottság a november 20-án kiadott anyagában erre támaszkodott, valamint az őszi gazdasági prognózisában foglalt számokra és ez alapján állapította meg, hogy Magyarország nem tett megfelelő intézkedéseket a Tanács korábbi ajánlásainak teljesítése érdekében.

A Bizottság várakozása szerint a magyar költségvetés strukturális egyenlege 2019-ben a GDP 0,5%-ával javul, ami elmarad az elvárt mértéktől. 

A Bizottság részletes munkaanyagából az is kiderül, hogy 2020-ban nincs gond a strukturális hiány javulásának mértékével. Jövőre ugyanis a Bizottság várakozása szerint 1,2 százalékponttal javulhat a figyelt egyenleg, ami 0,4 százalékponttal jobb, mint az elvárás. Ennek köszönhetően nem szükséges jövőre pótlólagos intézkedések meghozatala. Ha a kormányzati tervek szerint valósul meg a 2020-as költségvetés (1%-os GDP-arányos hiánycél), akkor azzal a kormány teljesíteni fogja Brüsszel elvárásait.

A Bizottság azonban azt is megemlíti, hogy 2020-ban így is még 2,1% lehet a strukturális deficit, ami továbbra is messze van a középtávú céltól (ez jövőre 1% lesz a GDP arányában).

A mai bejelentés után a kormány térfelén pattog a labda, hogy meghozza-e a Bizottság (és várhatóan a Tanács) által javasolt intézkedéseket, erre 2020. április 15-ig van lehetősége.

A konkrét ajánlás úgy szól, hogy a kormánynak a váratlan költségvetési nyereségeket és mozgásteret a hiány csökkentésére kellene használnia, illetve a váratlan bevételkiesések kompenzálására, tartós költségvetési intézkedésekkel. Az esetleges konszolidációs intézkedéseknek biztosítaniuk kell az államháztartás strukturális egyenlegének tartós javulását, növekedésbarát módon.

Mégis mi ez az eljárás?
A pénzügyi válság kirobbanása előtt az Európai Unióban a túlzott deficit eljárás szolgált a tagállamok megregulázására. A válság alatt azonban bebizonyosodott, hogy ez önmagában kevés a költségvetési folyamatok felügyeletére, ezért új típusú szabályokat fogadtak el, amelyeknek célja, hogy előrejelezzék az egyensúlytalansági kockázatokat. Ennek legfontosabb eszköze az MTO, a középtávú költségvetési hiánycél meghatározása, amelyet országokra lebontva határoz meg az Európai Bizottság és amelyhez a tagállamoknak tartaniuk kell magukat a kiegyensúlyozott költségvetés érdekében. Fontos hangsúlyozni, hogy az ajánlások elmulasztásának semmilyen pénzügyi következménye nincs.

Az előzményekről itt írtunk korábban:

Címlapkép: Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság elnöke. Forrás: Pier Marco Tacca/Getty Images

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
m3as