budapest lánchíd_getty
Gazdaság

Behúzza a féket Magyarország – Itt vannak a javaslatok, hogy elkerüljük a legrosszabbat!

Portfolio
Az idei 4,8 százalékos növekedésről a következő két évben érezhetően lassul a magyar gazdaság – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtökön megjelent friss előrejelzéséből. A közgazdászok javaslatokat is megfogalmaztak, melyek megvalósításával javítani lehetne a hosszútávú növekedési képességünket.

Idén megvalósulhat a kormány friss prognózisa, 4,8 százalékkal bővülhet a gazdaság, majd ez az ütem 2020-ban 3,3 százalékra, 2021-ben pedig 3,1 százalékra lassulhat. Ez a lassulás elsősorban a beruházásoknak köszönhető, az idei 16 százalékos növekedésről 4 százalékra fékez majd ez.

Az OECD szerint a költségvetés hiánya az idei 1,8 százalékról jövőre a GDP 1,7 százalékára csökkenhet, majd 2021-ben már csak 1,4 százalék lesz. Az adósságráta közben az idei év végére a nemzeti össztermék 67,2 százalékára mérséklődhet, két év múlva pedig megközelítheti a 63 százalékot.

A csütörtökön kiadott jelentés szerint elsősorban a háztartások fogyasztása húzhatja a növekedést a következő években is köszönhetően a reáljövedelmek erőteljes növekedésének. Közben a beruházások már említett fékezése elsősorban az uniós források felhasználásának kifutásával magyarázható majd.

A költségvetési politika továbbra is támogató, a szociális hozzájárulási adó csökkentésén és az állami szféra béremelésén keresztül. Közben az MNB is várhatóan fenntartja majd laza monetáris politikáját. Ugyanakkor az esetlegesen szigorodó fiskális és monetáris politika orvosolni tudná a gazdaság túlfűtöttségének jeleit.

Az inflációval kapcsolatban kiemelik, hogy a béremelkedés mellett nőhetnek a gazdasági szereplők várakozásai, az alacsonyabb energiaárak viszont a drágulási ütemet mérséklik.

Emellett hangsúlyozzák, hogy a forint gyengülésének is vannak inflációs kockázatai.

Az OECD szerint a jelenlegi erőteljes növekedés lehetőséget nyújtana a költségvetési fenntarthatóság erősítésére, az időskori ellátás javítására, valamint az egészségügy fejlesztésére. Ez párosulhatna a munkaerő földrajzi mobilitásának javításával, a közmunkaprogramok gyorsabb leépítésével, valamint a kisgyermekkori ellátórendszer erősítésével. Ez pedig javíthatná a munka és a magánélet közti egyensúlyt, illetve meghosszabbíthatná a gazdaság növekedési ciklusát.

A szervezet szerint a legfőbb kockázatok Magyarország számára az alábbiak:

  • A vártnál magasabb béremelkedési ütem, ami az inflációs várakozásokat emelheti.
  • Az exportpiacaink további gyengülése, ami a növekedési kilátásainkat rontaná.

Címlapkép: Getty Images

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
migrációmenekültektörökország