GettyImages-1128735755
Gazdaság

Évek óta nem érkezett ilyen rossz hír a magyar gazdaságból

Portfolio
Romlik a magyar üzleti környezet és pesszimistábbá váltak a vállalatok – derült ki az MKIK GVI legfrissebb vállalati konjunktúravizsgálatából, amely 2268 vállalkozás vezetőjének válaszain alapul. Az eredmények szerint a konjunktúramutató értéke 2019 októberében 46 pontra esett vissza az áprilisi 58 pontról, ez az érték 2015 októbere óta a legalacsonyabb. Mindez azért is különösen érdekes, mert a magyar gazdaság az elmúlt negyedévekben rendre jobban teljesített, mint ahogy a szakértők várták.

A vállalkozások a múlt félévhez képest lényegesen kedvezőtlenebben ítélik meg az üzleti klímát, a 2017 októbere óta tartó javuló tendencia megtört. "Ennek hátterében az áll, hogy a jövőbeni üzleti helyzetre, a beruházásokra, valamint a megrendelésekre vonatkozó várakozások egyaránt pesszimistábbá váltak az elmúlt fél év során. A kilátások legnagyobb mértékű visszaesése a várható üzleti helyzetre vonatkozóan tapasztalható" – írja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI).

A bizonytalansági mutató értéke nyolc ponttal emelkedett áprilishoz képest, jelenleg 44 ponton áll, ez arra utal, hogy a magyar vállalkozások helyzetértékelése kevésbé egyöntetűvé vált a legutóbbi adatfelvételhez viszonyítva.

gvikonj

Az üzleti klíma romlását leginkább a külföldi (rész)tulajdonban lévő, a döntően exportáló, illetve az 50 főnél nagyobb méretű cégek jelzik – e cégek üzleti várakozásai jelentősen pesszimistábbá váltak. Ágazat szerint leginkább a feldolgozóipari cégek várakozásai romlottak 2019 áprilisához képest, ugyanakkor az építőiparban, a kereskedelemben, valamint az egyéb szolgáltatások területén tevékenykedő cégek körében szintén a Konjunktúramutató csökkenése tapasztalható

Októberben mind a jelenlegi, mind a várható üzleti helyzetet negatívabban ítélik meg a vállalkozások, mint az előző félévben.

A jelenlegi üzleti helyzet mutatója 7, a várható üzleti helyzeté pedig 14 ponttal romlott 2019 áprilisához képest, a jelenlegi üzleti helyzet mutatója így most 48 ponton áll, a várható üzleti helyzeté pedig 35 ponton.

A jelenlegi üzleti helyzet értékelése arra mutat, hogy bár a konjunktúramutató csökkenését elsősorban a döntően külföldi tulajdonban lévő, exportáló, nagyméretű iparvállalatok véleményének romlása okozza, továbbra is lényegében ezek a cégek vannak a legkedvezőbb helyzetben a hazai gazdaságban.

(Címlapkép: Getty Images)

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
donaldtrump