Gazdaság

Bejelentették: tovább növeli 100 milliárdos vajdasági fejlesztési programját a magyar kormány

Portfolio
MTI
A vajdasági gazdaságfejlesztési programra 2016-2018 között 50 milliárd forintos keretet szánt a kormány, de ezt eddigre csaknem megduplázta, a ma megjelent három újabb pályázati kiírással pedig ezt még tovább növeli – jelentette be pénteken Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a vajdasági Szabadkán. A ma kiírt nyolcadik pályázati kör három pályázatából kettő az idegenforgalomra, egy pedig technológiai fejlesztésre vonatkozik.

Magyar Levente jelzése szerint a vajdasági gazdaságfejlesztési program eddig csaknem 300 millió eurónyi (mai árfolyamon 100 milliárd forintos) fejlesztést hozott a Vajdaságnak, a jövőben pedig az idegenforgalom támogatásával további jelentős fejlesztésekre lehet számítani. A magyar kormány a jövőben is segíteni szeretné a vajdasági magyarságot, valamint erősítené a vajdasági gazdaságot és a szerb-magyar kapcsolatokat – hangsúlyozta.

A 2016-ban megkezdett, sikeres gazdaságfejlesztési program közvetlenül és közvetve több ezer munkahelyet teremtett, csaknem ezer családot segített méltó lakhatási körülményekhez, és több ezer családnak teremtette meg a modern gazdálkodás lehetőségeit - részletezte.

Rámutatott, hogy először a mezőgazdaság, az iparfejlesztés és a lakhatás területén kellett segítséget nyújtani, most azonban már eljött a továbblépés ideje, és már olyan ágazatokba is tudnak fektetni, amelyekre korábban nem jutott forrás.

Szeretnénk a következő években hozzájárulni ahhoz, hogy a Vajdaságban világszínvonalú idegenforgalmi infrastruktúra jöjjön létre

- húzta alá. "Vajdaság és Szerbia is elért arra a szintre, hogy az elsődleges probléma már nem a munkanélküliség, hanem az, hogy hogyan tudjuk még versenyképesebbé tenni a vállalkozásokat" - magyarázta.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke rámutatott, hogy a szerb kormány a kezdetektől fogva nyitott volt a program befogadására. "Szerteágazó rendszert építettünk fel az elmúlt négy évben, a rendszert úgy működtettük, hogy egyetlen olyan helyzet sem volt, amikor támadási felületet nyújtottunk volna, vagy magyarázkodni kellett volna" - tette hozzá.

A pénteken kiírt nyolcadik pályázati körben három pályázat jelent meg, ebből kettő az idegenforgalomra, egy pedig technológiai fejlesztésre vonatkozik.   

A programról röviden

A vajdasági gazdaságfejlesztési program első, 2016-2018-as szakaszára Budapest kezdetben 50 milliárd forintot szánt, később azonban növelték a keretösszeget. A programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezték, a cél a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, valamint a folyamat visszafordítása volt. A gazdaságfejlesztési program második szakasza az idén indult.

Átadó ünnepségek

A fenti bejelentésekkel egy napon gyógyszergyárat, valamint gyümölcs- és zöldségfeldolgozó üzemet, hűtőházat és lepárlót adtak át a magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjának keretében pénteken Szabadkán és Palicson.

Magyar Levente kiemelte, néhány évvel ezelőtt még senki nem gondolta volna, hogy gyógyszergyár épülhet Szabadkán a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának köszönhetően, hiszen alapvetően más irányt céloztak meg először a programmal, a mezőgazdaság, az ipar támogatása volt a cél. A gyógyszergyártás a világ legkomolyabb és technológiailag a legnagyobb kihívással járó gyártófolyamatát igényli, és már erre is képesnek bizonyult a vajdasági magyar közösség.

Az államtitkár ígéretet tett arra, hogy

amíg lesz nemzeti kormány Magyarországon, és ezzel párhuzamosan lesz magyar vállalkozói közösség a Vajdaságban, addig folytatjuk ezt a programot.

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
m3as