parlament országgyűlés
Gazdaság

Fontos változások jönnek a járulékoknál!

MTI
Új, egységes társadalombiztosítási járulékot vezet be a Pénzügyminisztérium törvényjavaslata, amelyet pénteken délután kezdett tárgyalni az Országgyűlés.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára elmondta: a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló előterjesztés a jobb átláthatóság érdekében egy törvényben foglalja össze a járulékszabályozásra vonatkozó összes rendelkezést, és olyan egyszerűsítésekre, módosításokra tesz javaslatot, amelyek kedvezőbbé, egyszerűbbé teszik a járulékfizetéssel kapcsolatos eljárásokat. A változások 2020. július elsején lépnek hatályba.    

A legfontosabb változások között említette, hogy az eddigi négy helyett egyetlen járulékot kell majd a munkavállalók után fizetni. Ezt az új egységes társadalombiztosítási járulékot 18,5 százalékban határozzák meg, amely megegyezik a jelenleg hatályos négy járulék összegével.    

Mint mondta, az új egységes járulék évi 7,5 milliárd forint megtakarítást jelenthet a vállalkozók számára, mert azt a minimálbér után kell megfizetni, míg jelenleg az egészségbiztosítási és a munkaerőpiaci járulékot legalább a minimálbér másfélszerese után fizetik az egyéni és társas vállalkozók. Ismertetése szerint a befizetési és a bevallási kötelezettség egyszerűsödik, ami 325 ezer munkáltatónál jelent érdemi időmegtakarítást.    

Emellett - folytatta - a javaslat mentesíti a nyugdíjas munkavállalókat a járulékfizetési kötelezettség alól, kedvezőbbé teszi a gyermeket nevelők számára a járulékkedvezmény igénybe vételét, pontosítja az egészségügyi szolgáltatási járulékra vonatkozó szabályokat, és olyan módosításokra is bevezet, amelyek a járulékrendszer működését igazságosabbá teszik, és kiszűrik a "potyautasokat".    

Közölte: a javaslat szerint 2020. július 1-je után munkaerőpiaci ellátásokra való jogosultságot szerezhetnek majd az őstermelők és a megbízási jogviszonyban dolgozók is. Emellett - emelte ki - szintén jövő júliustól minden dolgozó nyugdíjast megillet majd a járulékmentesség, ami átlagosan 14 százalékos jövedelem-emelkedést jelent az érintettek többsége számára. Hozzátette: a foglalkoztatót sem terhelné szociális hozzájárulási adó-fizetési kötelezettség, ha saját jogú nyugdíjast foglalkoztat. Így a munkát vállaló nyugdíjasok jövedelmét csak 15 százalékos szja terhelné, ami 13,5 milliárd forint megtakarítás jelent az érintettek számára és további 6 milliárdot hagy a munkáltatóknál - magyarázta.    

Elmondta: még kedvezőbbé válik a gyermekek után járó családi kedvezmény igénybe vétele, mert a jövőben a teljes 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék terhére érvényesíthető lesz a kedvezmény. Ezzel 1 milliárd forintot hagyunk a családok kasszájában - jegyezte meg.    

Kitért arra is: az egészségügyi szolgáltatási járulékkal kapcsolatban a javaslat pontosabb szabályokat tartalmaz a visszaélések és a potyautas magatartás kiszűrése érdekében. Így járulékfizetés nem teljesítése esetén, ha a tartozás meghaladja a havi járuléktétel háromszorosát, akkor a TAJ az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele kapcsán érvénytelenné válna, és térítésmentesen nem lehetne ellátást igénybe venni, míg a tartozást nem egyenlítik ki - mondta.    

Az államtitkár ezzel kapcsolatban ugyanakkor hangsúlyozta: a módosítások nem érintik azokat a biztosított embereket, akik munkaviszonyuk alapján válnak jogosulttá az ellátásokra, nem érintik továbbá a gyermekeket nevelőket, a kiskorúakat, a szociális alapon ellátásra jogosultakat és a sürgősségi ellátásra való jogosultságot sem.    

Izer Norbert szerint szintén a visszaélések indokolják azt a módosítást, miszerint a munkaviszonyban álló, biztosítottnak minősülők esetében a járulékot legalább a minimálbér 30 százaléka után meg kell fizetni.

Kovács Sándor, a Fidesz vezérszónoka kiemelte: jelentős változásokat tartalmaz a javaslat a jelenleg hatályos járulékszabályozáshoz képest. Hozzátette: azért volt szükség a módosításokra, hogy a mostanáig széttöredezett szabályozást egységes, törvényi szintű rendszerbe foglalják. Rámutatott: a törvényjavaslat értelmében egy járuléknembe olvad össze a 10 százalékos nyugdíjjárulék, a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási, 3 százalékos pénzbeli egészségbiztosítási és a másfél százalékos munkaerő-piaci járulék. A biztosított által fizetett járulék új neve társadalombiztosítási járulék lesz, mértéke megegyezik a jelenlegi egyéni járulékok mértékével, azaz összesen 18,5 százalék lesz - mondta.    

A járulékok összevonásának köszönhetően jelentős adó- és adminisztrációs tehercsökkenés valósul meg, a több számlára való járulékfizetés helyett egy számlára történik majd ezek befizetése - közölte a fideszes politikus.    

További keresőtevékenység esetében nem merül fel járulékfizetési kötelezettség, ha azt nyugdíjas személy végzi, például közalkalmazotti, kormánytisztviselői, egyéni, vagy társasvállalkozó megbízásos jogviszony alapján - emelte ki a változások egyik pontját.   

A saját jogú nyugdíjas személy keresőtevékenysége esetén szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség sem merül fel - jegyezte meg. A Fidesz támogatja a javaslatot - mondta a fideszes politikus.

Van itt még más is

A parlament szintén pénteken folytatta a Versenyképesebb Magyarországért program egyes adóintézkedéseinek megvalósítását szolgáló törvények módosításáról szóló javaslat tárgyalását.

 Az előterjesztőként felszólaló Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az általános vita kezdetén azt emelte ki: a javaslat illeszkedik a kormányzat adócsökkentést és -egyszerűsítést célzó politikájába, amelynek célja, hogy az uniós átlagnál legalább két százalékkal magasabb legyen a magyar gazdaság éves növekedése.    

Jövőre a cégek továbbra is az Európai Unió legalacsonyabb, kilenc százalékos mértékű társasági adójával számolhatnak, a gyermeket nevelő, legálisan dolgozó szülőknél pedig 380 milliárd forintot hagy a családi kedvezmény révén a kormány - jelentette ki.    

Hozzátette: a cél az is, hogy kiszámítható, stabil legyen a hazai adókörnyezet, ennek jegyében pedig a társasági és a személyi jövedelemadó rendszerét csupán jogharmonizációs és koherenciát teremtő pontokon érinti a javaslat.    

A vállalkozásokat tehermentesítő módosítások között említette, hogy a kormányzat mára minden polgárt mentesítettek az szja-bevallás terhe alól, a most tárgyalt javaslat elfogadása esetén 2021-től ugyanez lesz érvényes a vállalkozások áfa-bevallására is, valamint két ütemben bővíti a számlákkal kapcsolatos online adatszolgáltatási kötelezettséget.    

Utóbbiak kapcsán azt is megemlítette Izer Norbert, hogy az intézkedés a tisztességes vállalkozások védelme mellett a költségvetési bevételek emelését is szolgálja; példaként említette, hogy az online számlázás egy év alatt 200-250 milliárd forinttal emelte a büdzsé bevételeit.

A módosító javaslatban nincsenek olyan adóintézkedések, amelyeknek érdemi hatásuk lenne a költségvetésre, ezen változtatásokat a büdzsével együtt fogadta el a Ház - emlékeztetett.    

Az iparűzési adó jelenleg kétszer akkora terhet jelent a vállalkozásoknak, mint a társasági adó - mutatott rá.

Címlapkép forrása: MTI/Soós Lajos

FrankfurtiTőzsde
végítéletórája
fertozes
paks
terézváros
ursula
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
fertozes