Jerome Powell
Gazdaság

Powell: a Fed nem akar digitális valutát

Portfolio
Az amerikai jegybanknak jelenleg nincsenek tervei arra nézve, hogy egy új digitális valutát indítson, mert nehézkesnek látja a bevezetését Amerikában - írta Jerome Powell, a Fed elnöke az amerikai kongresszusnak írt levelében. Ugyan közelről figyelik a digitális jegybankpénz körüli híreket, de jelenleg nem foglalkoznak saját digitális valuta kialakításán.

Powell úgy indokolta ezt, hogy néhány ország számára, akiknek előnyös lehet ilyen digitális valutát létrehozni, nem ugyanolyan adottságokkal rendelkeznek, mint az Egyesült Államok. Ez nagy részben annak köszönhető, hogy Amerikában még mindig magas a készpénzhasználat aránya, szemben azokkal az  országokkal, ahol a digitális pénzek használata már elkezdődött.

Ezen kívül a többi nemzetnek kevésbé megbízható fizetési rendszereik vannak, hangsúlyozta Powell.

Az Egyesült Államok fizetési rendszere innovatív és versenyképes, a fogyasztók számára nagy választékot kínál

- írja Powell.

Az igazi nehézséget a szabályozás és a szabályok jelentik. Az USA-ban a digitális jegybankpénz bevezetése fontos jogi, monetáris politikai, fizetési rendszeri, pénzügyi stabilitási, felülvizsgálati és operációs kérdéseket vetne fel.

A kriptovaluták növekedésével egyre nagyobb hangsúly helyeződik a digitális jegybankpénzre is. Például Svédországban létezik már az e-korona, ami a korona készpénz digitális megfelelője.

Ugyan a Fed látja az előnyeit a digitális jegybankpénznek,viszont tart a hátrányaitól. Előnyei közé tartozik a fizetések gyorsulása és egyesek szerint javítaná a monetáris politika hatékonyságát, ha a jegybanki univerzális számla elérhetővé válna a fogyasztók számára. Így a jegybank a kamatdöntéseivel közvetlenül a fogyasztókra tudna hatást gyakorolni.

A digitális jegybankpénznek van sok előnye és hátránya. Egyértelműen gyorsaság, olcsóság és kényelem terén jelentene előnyöket. Sok kritikusa viszont fél attól, hogy a pénzmosás, terrorizmus finanszírozása és csalások is egyszerűbbé válnának az új jegybankpénz bevezetésével. Minden országnak különböző adottságai vannak, ami meghatározza, hogy vajon a költségek nagyobbak-e a előnyöknél.
Ahogy Powell is mondja, az Egyesült Államok nem ideális terep, mert még mindig magas a készpénzhasználat aránya a fizetéseknél. Ha az emberek még a digitális számlapénzét sem hajlandóak használni, akkor a digitális jegybankpénzt annál kevésbé fogják.

Címlapkép: Alex Wong/Getty Images

matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
matolcsy191211