tesla cybertruck
Gazdaság

Tényleg őrületes autóval rukkolt elő a Tesla - A Cybertruck nagyon fájhat a riválisoknak

Ma hajnalban a Tesla korábbi ígéretével összhangban bemutatta legújabb modelljét, a Cybertruckot, amely a pickup szegmensben versenyez majd. Az esemény abban az értelemben nem tartogatott nagy meglepetéseket, hogy Elon Musk gyakorlatilag leszállította azt a járművet, amelyet a korábbi híradásokban, elejtett félmondatokban ígért: egy meghökkentő külsejű, elképesztő műszaki paraméterekkel rendelkező szörnyeteget, amely komoly fejfájást okozhat majd a konkurenciának. A Tesla modell-offenzívája ugyanis egy olyan szegmensben folytatódhat, amely valóságos aranybányát jelentett számos autógyártónak az utóbbi években.

Elon Musk nem árult zsákbamacskát, a Tesla vezére rendkívüli, megosztó külsejű járművet ígért a világnak és ma hajnalban be is mutatta, pontosan mire gondolt ez alatt. A Los Angelesben debütált Cybertruck, amelyet az 1977-es James Bond filmben szereplő Lotus S1 Espirit ihletett, tényleg olyan, mintha egy sci-fi filmből került volna elő.

tesla cybertruck 1

De nem csak a külső megjelenése rendkívüli az autónak, a Tesla számos meghökkentő megoldással készült, ilyen például a rendkívül ellenálló rozsdamentes acélból készült kasztni, amely nem csak időtálló lesz az ígéretek szerint, hanem az exrém hatásoknak is ellenáll majd. A járművet ráadásul olyan „páncélüveggel” szerelik majd, amely képes lesz hatalmas ütéseket is kibírni. Mindez természetesen a járműben utazó személyek biztonságát is növeli.

cybertruck váz 2

A Cybertruck platójának teherbírása megközelíti majd az 1600 kilogrammot és a korábbi ígéretekkel összhangban a terheléshez alkalmazkodó légrugózással gyártják majd. A felhasználás során hatalmas segítséget jelenthet az is, hogy a plató hátsó része képes lesz lenyílni és jelentős terhelést elbírni. A platón látható tisztán elektromos meghajtású quad az esemény slusszpoénja volt egyébként, a Cybertruck bemutatását követően egy motoros jelent meg vele és miután lehajtotta az új pickup hátsó részét, felparkolt vele a járműre.

cybertruck plato 3

Érdemes néhány szót ejteni a jármű belső terének kialakításáról is, a Cybertruckban ugyanis hat kényelmes ülés kapott helyett és a hátsó üléssor alatt plusz tároló rekesz került kialakításra. A belső térről elmondható az első képek alapján, hogy a Teslától megszokott módon rendkívül letisztult a formavilág: nincsenek felesleges, kitüremkedő gombok, a műszerfal közepén viszont helyet kapott egy 17 colos érintőképernyő, ahonnan vezérelhetőek a jármű funkciói. A fülke tetején pedig egy hatalmas panorámaüveg kapott helyett. A Tesla által közzétett képen érdemes vetni egy pillantást a Cybertruck kormányára is, amelynek mérete, formája merőben új és vélhetően azt szimbolizálja, hogy a jövőben egyre kisebb szerephez jut majd.

cybertuck belso 4

Ugyanakkor mindezeknél sokkal fontosabb, hogy a Tesla Cybertruck alapára 39 900 dollár (durván 12 millió forint) lesz, amely tényleg igazi meglepetés és rendkívül fájdalmas hír a konkurenciának. A korábbi híradásokban Elon Musk ugyanis arról számolt be, hogy szeretné 50 ezer dollár alatt kínálni a saját pickupjukat, amely messze meghaladta volna a szegmensben piacvezető Ford F-150-es durván 30 ezer dolláros (durván 9 millió forint) indulóárát. Ezért a közel 40 ezer dollárért cserébe egy durván 400 kilométeres hatótávolsággal rendelkező, eleve Autopilot rendszerrel szerelt járművet kaphatnak a vásárlók, az alábbi műszaki paraméterekkel:

cybertruck megoldások 5

A Cybertruckból három változat készül majd, a középső verzió indulóára 49 900 dollár (durván 15 millió forint) lesz az Egyesült Államokban. Ezért az összegért több mint 480 kilométeres hatótávolságot biztosít majd a jármű, amely két elektromotorjának és összkerékmeghajtásának köszönhetően 4,5 másodperc alatt gyorsul majd százra álló helyzetből.

cybertruck kozepso

A A Cybertruck csúcsváltozatának indulóára közel 70 ezer dollár (durván 21,1 millió forint) lesz az Egyesült Államokban. A 70 ezer dollárért cserébe a leendő tulajdonos egy egészen rendkívüli pickupot kap cserébe, amelyet már három elektromotor hajt, több mint 800 kilométeres hatótávolsággal bír, 2,9 másodperc alatt gyorsul százra és vontatókapacitás meghaladja a 6 350 kilogrammot. Ha valaki szeretné felvértezni „önvezető” képességgel a járművet, azért tovább 7 ezer dollárt (durván 2,1 millió forint) kell fizetnie. 

cybertruck muszaki adatok

Természetesen, mint minden korábbi bemutatónál, a kiválasztottak már ki is próbálhatták a Tesla Cybertruckot. Az Electrek már közzé is tette bő 17 perces videóját az eseményről:

Már rendelhető a Cybertruck

A Tesla egyébként máris elérhetővé tette a Cybertruckot, így azok a vásárlók, akik kedvet kaptak a járműhöz, meg is kezdhetik a hosszú hónapokig tartó várakozást. Az alapváltozat gyártása a tervek szerint 2021 végén, míg a hárommotoros csúcsváltozat gyártása 2022 végén kezdődhet meg. A Cybertruckért egyébként ma csupán 100 dolláros foglalót kell fizetni és ez az összeg visszajár abban az esetben, ha valaki mégis elállna a vásárlástól. Fontos megjegyezni, hogy ez a 100 dolláros ajánlat vélhetően szimbolikus jelentőségű, amellyel a vállalat arra utalhat, hogy jelentős mennyiségű készpénzzel rendelkezik és a jövőben is cash flow pozitív működésre számítanak. Éppen ezért már nincs szükségük több ezer dolláros előlegekre, mint a múltban.

cybertruck megrendeles

Fontos modellt mutatott be a Tesla

Érdemes kiemelni, hogy Elon Musk már a Cybertruck bemutatójának sem csinált akkora felhajtást, mint amekkorát a Model 3 esetében csinált. Nem jutott szinte minden napra egy kis információmorzsa, nem volt hosszú időn át fenntartva a feszült érdeklődés és nem kígyóztak az előrendelések miatt a sorok a Tesla szalonjai előtt.

Ennek ellenére kijelenthetjük: a Tesla jövője szempontjából egy nagyon fontos modell bemutatására került most sor, több okból is.

  1. Idén Elon Musk és csapata bebizonyította, igenis megtanultak autót gyártani. A Tesla modell-palettája ugyanakkor nagyon szegényes, csupán három modellt: a Model S-t, a Model X-et és a Model 3-t szállítják a vásárlóiknak. Ezért is fontos, hogy az ígéretekben szereplő és már bemutatott Model Y, Roadster 2 és Semi (amely egy kamion) mellett egy újabb járművel bővülhet a vállalat kínálata a jövőben.
  2. A rivális autógyártók sorra dobják piacra elektromos modelljeiket és ez az offenzíva egyre erősebbé válik. Nem véletlen, hogy sokan számítanak arra, hogy a Tesla az idő előrehaladtával jelentősen veszít majd részesedéséből az elektromos autók piacán. Ezért is fontos, hogy lehetőleg minél több szegmensben képviseltessék magukat az amerikaiak. Különösen igaz ez a pickupokra, amelyekért valósággal megőrülnek Észak-Amerikában a vásárlók. Ennek a legnagyobb nyertesei egyébként pont a hagyományos amerikai gyártók, amelyek mellett mások alig tudnak labdába rúgni. Egy érdekes adat: a pickupok teljes piacának durván 65 százalékát három modell, a Ford F-150, a Dodge Ram és a Chevrolet Silverado adja az Egyesült Államokban. A Ford, a Fiat Chrysler és a General Motors ezeken a járműveken ráadásul érdemi profitot is realizál, ezért is lenne számukra kifejezetten fájdalmas, ha a Cybertruck népszerűvé válna a vásárlók körében.
  3. A Tesla működésére ugyanakkor kifejezetten jótékony hatással lenne, hogyha sikerülne betörnie a pickupok piacra. A korábbi két modellhez képest olcsóbb Model 3 értékesítésen belüli térnyerése ugyanis kedvezőtlen hatással volt a cég marzsaira. A harmadik negyedévben részben az egyre hatékonyabbá váló gyártásnak köszönhetően ugyan nőtt a vállalat bruttó marzsa, de visszaesett az egy évvel korábbi negyedévhez képest. A Cybertruck viszont egy drágább, várhatóan nagyobb profittal értékesíthető modell lenne, amely segíthetné a modell-mix pozitív irányú eltolódását és hozzájárulhatna a Tesla tartósan fenntartható nyereséges működéséhez.
  4. És nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a most bemutatott modell katalizátor szerepet tölthetne be egy olyan szegmensben, amelyet a jelentős fizikai igénybevétel miatt, kifejezetten nagyteljesítményű, belsőégésű motorral szerelt járművek uralnak. Ez a folyamat egyébként már elindult, a piacvezető Ford bejelentette, hogy az F-150-es modellje elérhetővé válik hamarosan hibrid és tisztán elektromos változatban. Utóbbinak az ára még nem ismert, de az ígéretek szerint 2022 előtt már kapható lesz a szalonokban. Új belépő is megjelent a piacon, a Rivian, amelybe a Ford 500 millió dollárt fektetett, a tisztán elektromos R1T modelljét 69 ezer dolláros indulóáron dobja majd piacra. A járművet az ígéretek szerint három (105 kWh, 135 kWh és 180 kWh) különböző méretű akkumulátorral lehet majd rendelni.
parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
parlament