Modern népbetegség tizedeli a magyarokat: tízezrek orvos nélkül is megúszhatnák
Gazdaság

Jön a tb-szigor: elbukhatjuk az ingyenes orvosi ellátást

Portfolio
Egy friss törvénytervezet alapján elveszítenék a térítésmentes egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést azok, akik nem fizetik rendesen az egészségügyi szolgáltatási járulékot - írja a Népszava. A külföldön munkát vállalóknak szintén résen kell lenni.

Az intézkedés elsősorban azokat érintheti, akik élethelyzetükből kifolyólag az egészségbiztosításukat egyéni szolgáltatási szerződés keretében, havi 7500 forintos járulék megfizetésével rendezik. Tipikusan ilyen helyzetben lehetnek a fizetés nélküli szabadságon lévők, a főállású feleségek, végzett, de még munkát nem vállaló diákok, illetve azok, akik két munkahely között vannak. Nekik 22500 forintos (három havi) tartozás után érvénytelenítenék a taj-számukat.

Akik eddig 45 napig nem fizették a járulékot, az elmaradás rendezésével visszaállíthatták biztosítotti jogviszonyukat, és igénybe vehették a térítésmentes szolgáltatást. Ezentúl azonban nem piros, hanem barna lámpát kapnak a fizetéssel elmaradók, és csak készpénzfizetésért kaphatnak orvosi ellátást, illetve a gyógyszertárakban is drágábban vásárolhatják a gyógyszert, hiszen nem jár rá állami támogatás.

Még nagyobb bajba kerülhetnek a külföldön dolgozók. A szabályok szerint egy embernek csak egy országban lehet biztosítása, ahol munkát vállalt. Nekik ki kellene jelentkezni a hazai egészségbiztosítási rendszerből, de sokan nem teszik meg (akik például ingáznak, azoknál nem is lenne igazán életszerű ez). Jövő júliustól akiről bármikor bebizonyosodik, hogy több országban is fenntartotta a biztosítási jogviszonyát, annak a Magyarországon igénybe vett orvosi ellátás költségeit utólag meg kell térítenie.

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
koronavirus2