fiat chrysler peugeot citroen egyesules osszeolvadas terv
Gazdaság

Pár hét és létrejöhet a világ egyik legnagyobb autógyártója

Portfolio
A Fiat Chrysler és a PSA csoport bejelentette a dolgozóinak, hogy heteken belül aláírják a két autógyártó egyesüléséről szóló megállapodást.

A Reuters beszámolója szerint több mint 50 ember dolgozik azon, hogy minél előbb tető alá hozhassák azt a megállapodást, amelynek eredményeként a világ negyedik legnagyobb autógyártója jöhet létre. A minél eredményesebb munka érdekében különböző területeken, összesen kilenc munkacsoportot hoztak létre David Ostermann, az FCA üzletfejlesztési igazgatójának és Olivier Bourges, a PSA stratégiáért felelős alelnökének részvételével.

Fontos megjegyezni, hogy a két autógyártó egyesülése természetesen új versenyhelyzetet teremt a globális autópiacon és szemmel láthatólag van olyan szereplő, aki ezt szeretné megakadályozni. Erre lehet következtetni abból legalábbis, hogy a nagy amerikai rivális, a General Motors éppen most perelte be a Fiat Chryslert.

A GM azzal vádolja a Fiat Chryslert, hogy az éveken keresztül megvesztegette az egyik legfontosabb amerikai autóipari szakszervezet, az UAW vezetőit, hogy azok autógyártónként más-más megállapodásokba menjenek bele, ennek az eredménye pedig az lett, hogy a GM éveken keresztül magasabb bért fizetett az alkalmazottainak, mint a Fiat Chrysler, ez pedig versenyhátrányt, és összességében több milliárd dollár veszteséget okozott a General Motorsnak. A megvesztegetés tette lehetővé, hogy az FCA a szakszervezet támogatásával megmentse több, egyébként nem hatékonyan működő amerikai üzemét, és biztosítsa olyan profitábilis modellek gyártását, mint a Jeep Wrangler.

A vád szerint a Fiat Chrysler 2009 és 2015 között vesztegetett meg szakszervezeti vezetőket, a GM azt állítja, hogy a megvesztegetés központi figurája Sergio Marchionne, az időközben elhunyt, korábbi FCA-vezér volt. A jogszabályok szerint mindez azt jelenti, hogy

a Fiat Chryslert arra kötelezhetik, hogy a GM-nek okozott kár háromszorosát fizesse meg, kamatokkal együtt.

A híradások szerint a PSA megrökönyödve vett tudomást a vádakról és azok időzítéséről, szerintük a GM célja részben az lehetett, hogy megakassza a PSA-val folytatott tárgyalásokat, ugyanakkor a GM ezt hivatalosan tagadta. A Fiat Chrysler közleményben jelezte, a PSA-val folytatott tárgyalásokat nem veszélyezteti a per.

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kórház állami egészségügy